1. Η ΙΔΕΑ

Η ιδέα για την ίδρυση ενός ιδιωτικού σχολείου στην πόλη των Τρικάλων γεννήθηκε στις αρχές του 1999.Τα αδιέξοδα της Δημόσιας Εκπαίδευσης, οι αυξανόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και η αναγκαιότητα για ποιοτική και ουσιαστική παιδεία, αποτέλεσαν το έναυσμα για την ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας. Μιας πρωτοβουλίας που ένωσε δεκατρείς εκπαιδευτικούς με το όραμα ενός ποιοτικού, πολυδύναμου και καινοτόμου σχολείου που από την πρώτη στιγμή πήρε το όνομα της θεάς της γνώσης και της σοφίας: Εκπαιδευτήρια “Αθηνά”. Την ιδρυτική ομάδα αποτέλεσαν οι φυσικοί, Γκίμτσας Βασίλειος, Δαΐτσης Σιδέρης, Μανάκος Δημήτριος, Γιαννούλης Ιωάννης, οι μαθηματικοί Κατσαρός Δημήτριος, Κουτανίτης Γεώργιος, Αμπράζης Νικόλαος, ο βιολόγος Σπύρου Βασίλειος, οι χημικοί Παππάς Μιλτιάδης, Σακκάς Παναγιώτης, Λώλας Ευάγγελος και οι φιλόλογοι Αλεξανδρής Γεώργιος και Κόσσυβας Γεώργιος. Η ιδρυτική ομάδα συνδύαζε πολύχρονη φροντιστηριακή πείρα, διδακτική και επικοινωνιακή ικανότητα, υψηλή επιστημονική κατάρτιση και κυρίως οραματική διάθεση για μια πρωτοπόρα κα ουσιαστική προσπάθεια στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

2. Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Το πρώτο βήμα ήταν η δημιουργία της Ανώνυμης Εκπαιδευτικής Εταιρείας “Αθηνά”. Με επίπονες και επίμονες συζητήσεις καταρτίστηκε το καταστατικό της Εταιρείας που θα αποτελούσε το αναγκαίο πλαίσιο και την απαραίτητη βάση για την υλοποίηση του σχεδίου. Η ίδρυση της Ανώνυμης Εταιρείας δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2332 της 28/3/2000 και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε από τους:

  • Γκίμτσα Βασίλειο, Πρόεδρο
  • Κατσαρό Δημήτριο, Αντιπρόεδρο
  • Κόσσυβα Γεώργιο, Γραμματέα
  • Λώλα Ευάγγελο, Μέλος
  • Δαΐτση Σιδέρη, Μέλος
  • Σπύρου Βασίλειο, Μέλος
  • Μανάκο Δημήτριο , Μέλος

3. Η ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Η πρώτη δημόσια επίσημη έκφραση των Εκπαιδευτηρίων “Αθηνά” εκδηλώθηκε με τη δημοσίευση, την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2000, σε όλο τον Τοπικό Τύπο της ιδρυτικής διακήρυξης, ενός κειμένου που κατέγραφε το όραμα, τους στόχους, τις αρχές και τις θέσεις του όλου επιχειρήματος. Η ιδρυτική διακήρυξη αποτέλεσε τομή στα εκπαιδευτικά δρώμενα της πόλης μας, προκάλεσε ποικίλα θετικά σχόλια και αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων από γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γενικότερα από το σύνολο της Tρικαλινής κοινωνίας.

4. ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Ο Μάιος του 2000 αποτελεί σημαντικό σταθμό στην πορεία των Εκπαιδευτηρίων “Αθηνά”. Είναι η ημέρα που άρχισαν οι εργασίες και μπήκε ο θεμέλιος λίθος των κτιριακών εγκαταστάσεων. Το σχολείο κτίστηκε σε έκταση 15 στρεμμάτων στο 6ο χλμ της Ε.Ο Τρικάλων- Καλαμπάκας και την αρχιτεκτονική μελέτη εκπόνησε ο αρχιτέκτονας Αδαμάκης Κωνσταντίνος, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ενώ την κατασκευή ανέλαβε η εταιρεία “κ.Παπαστέργιος & Καλογερομήτρος”. Η ολοκλήρωση των εργασιών επιτεύχθηκε σε χρόνο-ρεκόρ, συγκεκριμένα στις αρχές Αυγούστου του 2001.

5. Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Τον Απρίλιο του 2001, 15 μήνες μετά τη δημοσίευση της ιδρυτικής διακήρυξης έγινε η επίσημη παρουσίαση του Σχολείου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου ενώπιον πλήθους κόσμου. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. πλαισιούμενος από τα μέλη του Δ.Σ. Δαΐτση Σιδέρη , Κατσαρό Δημήτριο και Κόσσυβα Γεώργιο, παρουσίασαν στην κατάμεστη αίθουσα ολοκληρωμένα στο κοινό τους στόχους, το πρόγραμμα σπουδών και το πλαίσιο λειτουργίας του σχολείου. Ακολούθησε διάλογος με τους παρισταμένους, οι οποίοι έθεσαν καίριες διευκρινιστικές ερωτήσεις. Η όλη εκδήλωση καλύφθηκε εκτεταμένα από τα τοπικά Μ.Μ.Ε. και αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων για πολλές ημέρες.

6. ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2001 παρουσία πλήθους κόσμου. Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλέξιος και στην τελετή μίλησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Όλοι οι παριστάμενοι εντυπωσιάστηκαν από το λειτουργικό, άνετο , κομψό και μοντέρνο κτίριο που αποτελεί πραγματικό στολίδι για την πόλη μας. Οι καλεσμένοι περιηγήθηκαν τις εγκαταστάσεις και θαύμασαν τους χώρους, τον εξοπλισμό, και τον περιβάλλοντα χώρο του Σχολείου. Όλοι τους αντιλαμβάνονταν ότι αρχίζει μια νέα εποχή για τα εκπαιδευτικά πράγματα του Νομού Τρικάλων.

7. ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Η εμπιστοσύνη της τρικαλινής κοινωνίας προς το Σχολείο υπήρξε συγκινητική: πάνω από τετρακόσιες οικογένειες εμπιστεύθηκαν την αγωγή και εκπαίδευση των παιδιών τους στα Εκπαιδευτήρια “Αθηνά”. Οι δυο σχολικές μονάδες (Γυμνάσιο-Λύκειο) λειτούργησαν με πρώτους Διευθυντές αντίστοιχα τον μαθηματικό κ.Κατσαρό Δημήτριο και τη φυσικό κα.Νταιλιάνη Αικατερίνη. Ο ενθουσιασμός, τα όνειρα και η αισιοδοξία κυριαρχούσαν. Καθηγητές και μαθητές άρχισαν ένα ταξίδι στον όμορφο κόσμο της εκπαίδευσης που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

8. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Τα Εκπαιδευτήρια “Αθηνά” από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας τους εφάρμοσαν μεθόδους και εισήγαγαν καινοτομίες που άλλαξαν τον εκπαιδευτικό χάρτη των Τρικάλων. Διανέμουν δωρεάν σε όλους τους μαθητές πολυσέλιδα βοηθήματα για όλα τα κύρια μαθήματα, λειτουργούν τμήματα προετοιμασίας για όλα τα πτυχία ξένων γλωσσών, προετοιμάζουν με ειδικό πρόγραμμα τους μαθητές για πιστοποίηση τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (ECDL), έχουν καθιερώσει για τους μαθητές του Λυκείου τρίωρα διαγωνίσματα (γράφονται Σάββατο ή Κυριακή) για όλα τα κύρια μαθήματα, συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα, και πολλά άλλα. Αξίζει να αναφερθεί η εισαγωγή στο σχολικό πρόγραμμα από το 2004 δίωρης ζώνης καλλιτεχνικών – αθλητικών δραστηριοτήτων στην οποία διδάσκονται ζωγραφική- θέατρο- ραδιόφωνο- χορό- μπάσκετ- βόλεϊ- ποδόσφαιρο. Τέλος το διοργανώνουν για πρώτη φορά και έκτοτε συνεχίζεται, διαγωνισμός χορήγησης υποτροφιών για μαθητές που θα φοιτήσουν στη Α΄ Γυμνασίου. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όλους τους μαθητές του Νομού Τρικάλων που αποφοιτούν από το Δημοτικό και προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες διαγωνιζόμενους.

9.ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Στη φιλοσοφία του Σχολείου μας ο πολιτισμός είναι κύρια συνιστώσα της παιδείας και πρωταρχικό μέλημά μας. Με αυτή τη φιλοσοφία κάθε χρόνο προγραμματίζονται και υλοποιούνται πολιτιστικές δράσεις που στοχεύουν στην βαθιά και πολύπλευρη καλλιέργεια των μαθητών. Από το Σχολείο έχουν περάσει λογοτέχνες όπως η Μαρούλα Κλιάφα, ο Πέτρος Τατσιόπουλος, η Τούλα Τίγκα, η Βούλα Μάστορη, ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος ο συνθέτης Γιώργος Χατζηνάσιος και άλλες προσωπικότητες της πνευματικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Σταθμό στην πολιτιστική διαδρομή του Σχολείου αποτελεί η έκδοση του περιοδικού “Συν Αθηνά” που φιλοξένησε στις σελίδες του εξαιρετικές εργασίες μαθητών και συνεντεύξεις πολλών τρικαλινών πνευματικών ανθρώπων όπως της Μαρούλας Κλιάφα, τον Ηλία Κεφάλα, του Φώτη Κουβέλη, τον Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου. Θεσμό αποτελεί η ετήσια αθλητική συνάντηση “Ο Αθλητισμός μας κάνει φίλους” στην οποία συμμετέχουν σχολεία των Νομών Τρικάλων και Λάρισας με ομάδες μπάσκετ- βόλεϊ και ποδοσφαίρου με στόχο την καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος και της συνεργασίας μεταξύ των σχολείων. Παράδοση τέλος, αποτελεί η ετήσια εκδρομή των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στη Ρώμη.

10. ΣΗΜΕΡΑ

Τα Εκπαιδευτήρια “Αθηνά” έχουν διαγράψει μια πορεία με αξιοζήλευτη προσφορά στην εκπαιδευτική, πολιτιστική και οικονομική ζωή της πόλης μας. Σε οικονομικό επίπεδο ήταν μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έγιναν ποτέ στην περιοχή των Τρικάλων στον τομέα παροχής υπηρεσιών που δημιούργησε δεκάδες θέσεις εργασίας και συνέβαλε στην οικονομική πρόοδο της πόλης. Σε εκπαιδευτικό επίπεδο αναμφισβήτητα είναι η συμβολή του Σχολείου στην ποιοτική αναβάθμιση του επιπέδου της εκπαίδευσης στην πόλη μας και στην ανανέωση του εκπαιδευτικού λόγου και των εκπαιδευτικών πρακτικών.

Στα θρανία των Εκπαιδευτηρίων “Αθηνά” φοίτησαν μαθητές οι οποίοι διαπρέπουν στα πανεπιστημιακά έδρανα ή στον επιστημονικό χώρο. Εξίσου σημαντική είναι η συμβολή των Εκπαιδευτηρίων στην πολιτιστική ζωή της πόλης μας με τις εκδηλώσεις και τις πολιτιστικές δράσεις που αναλαμβάνει. Με όπλο την πείρα αυτών των δέκα χρόνων και τη διάθεση όλων μας για συνεχή προσπάθεια και ουσιαστικό εκπαιδευτικό έργο, συνεχίζουμε, ανανεώνοντας καθημερινά τη δέσμευσή μας απέναντι στην τρικαλινή κοινωνία για ποιοτική, σύγχρονη και ουσιαστική παιδεία.