«Οι μέρες που δακρύζουν” – Συνάντηση με την συγγραφέα Αλεξάνδρα Μητσιάλη

        Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου τα Εκπαιδευτήρια «Αθηνά» στο πλαίσιο του μαθήματος της λογοτεχνίας, φιλοξένησαν τη συγγραφέα Αλεξάνδρα Μητσιάλη. Οι μαθητές της Β΄ λυκείου με υπεύθυνη δράσης την φιλόλογο κα Εύη Καραβασίλη υποδέχτηκαν με πολύ μεγάλη χαρά στο αμφιθέατρο του Σχολείου την συγγραφέα με αφορμή το τελευταίο βιβλίο της «Οι μέρες που δακρύζουν», ένα βιβλίο που αναφέρεται στις τέσσερις τελευταίες μέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι παιδιά της ηλικίας μας και λίγο μεγαλύτερα και η συγγραφέας περίτεχνα μας περιγράφει πώς το καθένα ξεχωριστά βιώνει με τον δικό του τρόπο τα γεγονότα πριν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με στόχο την κατάλυση της χούντας των συνταγματαρχών. Η κυρία Μητσιάλη  χρησιμοποιεί  στο βιβλίο ήρωες με εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες και κοινωνική τάξη, για να δείξει αυτό που ακριβώς συνέβη ιστορικά στην χώρα μας τότε. Δηλαδή, ανεξαρτήτως του πολιτικού, κοινωνικού ή οικονομικού υποβάθρου, οι συνθήκες στέρησης της δημοκρατίας  ένωσαν  όλες τις γενιές τις ημέρες εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η πλοκή και τα τόσα επίκαιρα μηνύματα του βιβλίου έδωσαν το έναυσμα για μια άκρως εποικοδομητική συζήτηση με τη συγγραφέα γύρω από θέματα καταπάτησης της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για ολόκληρη την ανθρωπότητα, όταν υπερισχύουν απολυταρχικά καθεστώτα.

Αυτή η υπέροχη συζήτηση δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο ώρες αλλά ούτε και να περιοριστεί στους τοίχους του Σχολείου, γι΄ αυτό δώσαμε ξανά ραντεβού το απόγευμα της ίδιας μέρας στον πολυχώρο του μουσείου «Τσιτσάνη». Εκεί, τα Εκπαιδευτήρια «Αθηνά» ,οι εκδόσεις Πατάκη και το βιβλιοπωλείο «Μαγικά Γράμματα» προσκάλεσαν το τρικαλινό κοινό να παραβρεθεί, να  ακούσει τη συγγραφέα  και να κουβεντιάσει μαζί της. Υπεύθυνη, συντονίστρια αλλά και παρουσιάστρια της εκδήλωσης υπήρξε η καθηγήτρια του Σχολείου κυρία Εύη Καραβασίλη. Η μαθήτρια της Β’ Λυκείου, Ελένη Λιακατή, ανέλαβε την παρουσίαση του βιβλίου,  η σχολική χορωδία που αποτελούνταν από την Κωνσταντίνα Παντουβάκη, τον Μάριο Παρδάλη, τη Φωτεινή Βουλάγκα, τη Μιχαέλα Παρδάλη και την Κωνσταντίνα Γιουβρή με υπεύθυνο τον καθηγητή Μουσικής κ. Παπαϊωάννου Νίκο έντυσε μουσικά την βραδιά. Παράλληλα, οι μαθητές και οι μαθήτριες της β΄ και γ΄ Γυμνασίου Ηλέκτρα Παπαστεργίου, Βασιλική Σιαφάκα, Βαγγέλης Γαβαλάς, Μελίτα, Τέα, Εύα Παπαγεωργίου και Ασημένια Ζιώγκου διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο. Η πολύ ενδιαφέρουσα  και ζεστή  παρουσίαση έκλεισε με την συγγραφέα να μας μιλάει για όλα εκείνα που την οδήγησαν να γράψει αυτό το βιβλίο και για τα τόσο επίκαιρα μηνύματα που μεταδίδει όχι μόνο στους εφήβους αλλά και σε όλους τους ενήλικες αναγνώστες.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κυρία Μητσιάλη που αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας και με τον μεστό αλλά ταυτόχρονα άμεσο λόγο της μας αφύπνισε, μας προβλημάτισε αλλά συνάμα μας ενθάρρυνε να αγωνιζόμαστε για τα ιδανικά μας. Συνειδητοποιήσαμε ότι η  ελευθέρια, σωματική και πνευματική, αποτελεί το πιο σημαντικό προνόμιο του ανθρώπου. Για αυτό , λοιπόν, αξίζει όλοι μας να παλεύουμε για τα όνειρά μας και να διεκδικούμε μια ελεύθερη ζωή, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι « Σε έναν κόσμο σχεδιασμένο για λίγους, δεν χωράει κανείς!»

Ελένη Λιακατή,

Μαθήτρια της Β΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»