Όταν ο ήλιος…

Στα πλαίσια του μαθήματος της Λογοτεχνίας και του θεσμού των Βιβλιοδρομιών, μας δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσουμε ένα καταπληκτικό βιβλίο, «Όταν ο ήλιος…» της Ζωρζ Σαρή, καθώς και να εκπονήσουμε μία εργασία.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που μας μεταφέρει στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό Κατοχή. Οι κάτοικοι της Αθήνας αγωνίζονται καθημερινά, ώστε να βγουν ζωντανοί από την πείνα και τη φτώχεια που τους βασανίζει. Η οικογένεια Αϊβαλιώτη δεν αποτελεί εξαίρεση. Ζει κι αυτή τις οδυνηρές επιπτώσεις του πολέμου, τις απώλειες φίλων τους, αλλά παραμένει ενωμένη και συμμετέχει στην Αντίσταση κατά των κατακτητών. Κεντρικό πρόσωπο είναι η Ζωή, η μικρή κόρη της οικογένειας, γύρω από την οποία και την παρέα της εξελίσσεται η υπόθεση. Μέσα από τα μάτια της και τις περιγραφές με τα σχόλιά της, σχηματίζουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα των συνθηκών της Κατοχής. Με τους φίλους και τις αδερφές της ζουν εμπειρίες ζωής, ερωτεύονται, αγωνίζονται, περνούν στιγμές εύθυμες αλλά και δραματικές. Στο τέλος, όταν  ο πόλεμος τελειώνει, ξημερώνει ένα τελείως διαφορετικό και πολλά υποσχόμενο αύριο, μία καινούρια ζωή.

Με το «Όταν ο ήλιος…», η Ζωρζ Σαρή μάς προσέφερε ένα υπέροχο βιβλίο, το οποίο ευαισθητοποιεί τους αναγνώστες σχετικά με τα σκοτεινά αυτά χρόνια από το 1940 έως το 1944 που σημάδεψαν την εθνική μας ιστορία. Η συγκλονιστική πλοκή, οι αξιοθαύμαστοι χαρακτήρες, η συναισθηματική ένταση, είναι καθηλωτικά από την αρχή μέχρι το τέλος. Πάνω απ’ όλα, όμως, περνάει το μήνυμα πως η οικογένεια είναι ένας θεσμός που, σε κάθε στιγμή, εύκολη και δύσκολη, δε σε εγκαταλείπει, αλλά σε ακολουθεί και σε στηρίζει.

Ασημένια Ζιώγκου

Μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου.