Μια νότα φιλαναγνωσίας στο Σχολείο μας …

Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου είχαμε την τιμή και τη χαρά να δεχτούμε στο σχολείο – έπειτα από πρόκληση της φιλολόγου μας κας Εύης Καραβασίλη στα πλαίσια της καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας στο μάθημα της λογοτεχνίας – έναν απόφοιτο των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» και φοιτητή πλέον στο τμήμα Φιλολογίας της Αθήνας, τον Κωνσταντίνο Πέττα. Πρόκειται για έναν καλοσυνάτο, ευγενικό, έξυπνο και με χιούμορ νέο συγγραφέα, που εξαρχής κέρδισε τη συμπάθεια και την προσοχή μας.

Λαμβάνοντας όλα τα μέσα προστασίας, που επιβάλλεται λόγω της πανδημίας, συγκεντρωθήκαμε κατά τμήματα στην ειδική αίθουσα εκδηλώσεων και συζητήσαμε τόσο για το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ο Πέμπτος Ιερός Πόλεμος» όσο και γενικότερα για άλλα θέματα που αφορούν τη λογοτεχνία και το κέρδος που αποκομίζει κάποιος από την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον άκουσε όλες τις απορίες μας, που σχετίζονταν με το βιβλίο και απάντησε σε όσα ερωτήματα του θέσαμε  αναφορικά με αυτό. Μας εξομολογήθηκε ότι από μικρός ήθελε να γράψει και ότι μεγάλη του αγάπη ήταν πέρα από την ποίηση και τη λογοτεχνία η ιστορία, πράγμα που τον ώθησε να γράψει ένα βιβλίο με πολλά ιστορικά στοιχεία από χώρους αρχαιολογικούς, που έχει επισκεφθεί και τον εντυπωσίασαν: Βεργίνα, Δελφούς, Στάγειρα, Κνωσσός. Επίσης, όταν τον ρωτήσαμε αν έχει κοινά στοιχεία ο Μάρκος, ο νεαρός φοιτητής του μυθιστορήματος με τον ίδιο, αυτός απάντησε θετικά, αφού «είναι εύλογο ένας συγγραφέας», όπως μας τόνισε, «στην αρχή να χρησιμοποιεί αυτοβιογραφικά στοιχεία, για να δομήσει τους χαρακτήρες του». Μεγάλη εντύπωση μας έκανε και το κομμάτι μυστηρίου αυτού του βιβλίου, αφού ξεκινώντας με ένα φόνο μας κέντρισε το ενδιαφέρον να διαβάσουμε τις σελίδες τη μια μετά την άλλη, προκειμένου να ανακαλύψουμε τον δολοφόνο και τον λόγο που τον ώθησε σ’ αυτή την πράξη. Έτσι, διαπιστώσαμε ότι παράλληλα με τον ιστορικό πυρήνα του έργου υπήρχε και μια «δόση» αστυνομικού μυθιστορήματος, αφού η διαλεύκανση του εγκλήματος απασχολεί τους ήρωες του βιβλίου. Βέβαια, του επισημάναμε ότι μπορεί αρχικά να μας δυσκόλεψε το λεξιλόγιο, αλλά εν τέλει αντλήσαμε πολλές νέες λέξεις και εμπλουτίσαμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες με αυτές.

Ήταν μια όμορφη νότα στη δύσκολη σχολική περίοδο που περνάμε τον τελευταίο χρόνο! Έλαμψε το χαμόγελό μας, έστω και κάτω από τις μάσκες, αφού είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε έναν τόσο νέο συγγραφέα αλλά με τέτοια ευρύτητα πνεύματος. Του ευχηθήκαμε να συνεχίσει την αξιόλογη προσπάθεια με ένα νέο βιβλίο, πράγμα που μας επιβεβαίωσε ότι είναι ήδη καθοδόν …

Μαρκέλλα Μπαμπανάρα, μαθήτρια της γ΄ γυμνασίου

των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»