Επίσκεψη του Νικόλα Στεργιούλα στα Εκπαιδευτήρια «Αθηνά»

Την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου  φιλοξενήθηκε στο χώρο του Σχολείου μας ο καθηγητή του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, Νικόλας Στεργιούλας με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων λειτουργίας της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης ( IAU ) .

Αρχικά ο Διευθυντής Λυκείου κ. Μανάκος Δημήτριος καλωσόρισε τον προσκεκλημένο κάνοντας μια σύντομη αναφορά στην διαπρεπή καριέρα του. Στη συνέχεια ο κ. Στεργιούλας ανεβαίνοντας στο βήμα, έκανε εκτενή  αναφορά στον εορτασμό της αστρονομικής γιορτής των «100 ετών κάτω από τον ίδιο ουρανό». Τόνισε τους σκοπούς που θα έχουν οι εκδηλώσεις που θα γίνουν καθόλη την διάρκεια του 2019 , με σύντομο τίτλο IAU100, όπως:

  • Να ενημερώσουν για την πρόοδο και να μεταφέρουν τον ενθουσιασμό που κατά τα τελευταία 100 χρόνια έχει επιφέρει η ενασχόληση με την αστρονομία.    Ιδιαίτερα,    την αξία των διεθνών συνεργασιών στην αστρονομία και τα οφέλη της ανάπτυξης της τεχνολογίας για αστρονομικές παρατηρήσεις.
  • Να ενθαρρύνουν την πρόσβαση του κοινού στην αστρονομική γνώση και την αστρονομική παρατήρηση.
  • Να προϊδεάσουν για τις επερχόμενες  μεγάλες ανακαλύψεις και για τα επόμενα  100  χρόνια στην αστρονομία.

Έπειτα ακολούθησε  μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση από τον ίδιο  για τον κύκλο της ζωής ενός αστέρα, για το τι είναι ένας εξωπλανήτης , την τεχνική ανακάλυψης τους  καθώς και για την πιθανότητα ύπαρξης ζωής σε κάποιους από αυτούς. Τέλος απάντησε με χαρά σε ερωτήσεις μαθητών, δημιουργώντας άκρως ενδιαφέροντα έναν διάλογο μαζί τους.