Τα Εκπαιδευτήρια «Αθηνά» στην Καλαμπάκα

Την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, εμείς οι μαθητές της β΄γυμνασίου, με συνοδούς καθηγητές  τον κ. Αναστασίου Κωνσταντίνο, την κα. Νταμπαλή Πόπη, τον κ. Κωνσταντίνου Κωνσταντίνο και κ. Παπαϊωάννου Νίκο, επισκεφτήκαμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Καλαμπάκας και Μανιταριών, καθώς και  τη Μονή του Αγίου Στεφάνου Μετεώρων.

Ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί από το σχολείο και μετά την μικρή αλλά παράλληλα διασκεδαστική διαδρομή φτάσαμε στο αξιόλογο Μουσείο . Αρχικά, μετά  την είσοδό μας στον χώρο του, η υπεύθυνη μας ξενάγησε σε μια μεγάλη συλλογή ταριχευμένων ζώων, κυρίως  πτηνών αλλά και θηλαστικών, που εκτίθενται πίσω από πλατιά γυάλινα διοράματα. Κατά τη διάρκεια της περιήγησής μας μάθαμε ότι το μουσείο φιλοξενεί συνολικά τριακόσια είδη ζώων, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρου του πλανήτη που αποτέλεσαν ή αποτελούν ακόμη και σήμερα είδη προς εξαφάνιση. Παρατηρώντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συλλογή των εκθεμάτων , διαπιστώσαμε ότι αναπαριστούν με απόλυτη ακρίβεια το φυσικό περιβάλλον που διαβιούν τα ζώα και είναι κατανεμημένα στον χώρο σε θεματικές ενότητες. Στη συνέχεια οδηγηθήκαμε στον επάνω όροφο του Μουσείου που βρίσκεται η συλλογή των μανιταριών. Αφού η υπεύθυνη μας μίλησε για τα μανιτάρια και τα διάφορα είδη τους, μας εξήγησε ότι είναι κατασκευασμένα σε πήλινα εκμαγεία πολύ πιστά σε σχέση με αυτά που υπάρχουν στο περιβάλλον και σε σχήμα αλλά και σε χρώμα. Τα μανιτάρια ήταν διαχωρισμένα με βάση το περιβάλλον στο οποίο ευδοκιμούν και η έκθεσή τους γινόταν ανάλογα με την επικινδυνότητά τους σε περίπτωση κατανάλωσης. Τέλος, μας επισημάνθηκε ότι είναι ελάχιστα τα δηλητηριώδη μανιτάρια στην Ελλάδα και δεν θα πρέπει να τα μαζεύουμε ή να τα καταναλώνουμε χωρίς να έχουμε γνώσεις για τα διάφορα είδη που υπάρχουν στη φύση. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία, καθώς όχι μόνο εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας, αλλά ταυτόχρονα είχαμε την δυνατότητα να δούμε από κοντά και να θαυμάσουμε τα τόσο σπάνια εκθέματα του μουσείου.

Ο επόμενος προορισμός μας ήταν η Μονή του Αγίου Στεφάνου. Αφού περάσαμε μια τοξωτή πέτρινη γέφυρα, φτάσαμε στην είσοδο, όπου μας υποδέχτηκε μια από τις μοναχές, η οποία ανέλαβε και την ξενάγησή μας στον χώρο. Μας πληροφόρησε για τα πρώτα χρόνια της μονής, τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν κατά την κατασκευή της, καθώς και πως το 1545 ο Όσιος Φιλόθεος ξαναέχτισε τον μικρό ναό του αγίου Στεφάνου αγιογραφώντας τον. Κατά την είσοδό μας στον χώρο η μοναχή μας έδειξε τις τοιχογραφίες του χώρου, οι οποίες αναπαριστούν αρκετούς από τους αγίους των Μετεώρων και συγκεκριμένα μας διηγήθηκε την ζωή του Αγίου Χαραλάμπους και τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη. Εντύπωση προκάλεσε στους περισσότερους μαθητές ένας σχετικά μικρός χώρος , στον οποίο παρουσιάζονταν εκκλησιαστικά κειμήλια, όπως χειρόγραφα και σκεύη με τα οποία εφοδίασε τον ναό ο Όσιος Θεόφιλος. Στο τέλος της ξενάγησης μας στον χώρο, μας δόθηκε η δυνατότητα να δούμε την μαγευτική θέα της πόλης της Καλαμπάκας , καθώς και να βγάλουμε ομαδικές φωτογραφίες.

Τελικά, αν και η επίσκεψή μας διήρκησε μόνο λίγες  διδακτικές ώρες, όλοι θα την θυμόμαστε ως μία εξαιρετική εμπειρία, καθώς όχι μόνο εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας  αλλά ταυτόχρονα αποδράσαμε από τη σχολική μας καθημερινότητα.

 

ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ, μαθητές της Β΄Γυμνασίου.