Μια εκπαιδευτική επίσκεψη στην μονή Αγίου Στεφάνου

Την Tετάρτη 15 Μαΐου εμείς, οι μαθητές της β΄Γυμνασίου, με υπεύθυνη την κα Καραβασίλη Εύη και συνοδούς καθηγητές τους κ.Κωνσταντίνου  και κ. Παπαϊωάννου, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε την ιερά μονή Αγίου Στεφάνου στην Καλαμπάκα στα πλαίσια του μαθήματος της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας που διδασκόμαστε φέτος.

Ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί και μετά από μία σύντομη διαδρομή με το λεωφορείο φτάσαμε στην Μονή. Εκεί μας υποδέχτηκαν οι μοναχές, για να μας μιλήσουν για την ιστορία της.

Μεγάλη εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι μαρτυρίες ανάγουν την ίδρυση της Μονής στο τέλος του 12ου αι., γύρω στα 1191-1192. Πιθανότατα ο πρώτος όσιος ερημίτης που κατοίκησε σε κάποια σπηλιά του βράχου λεγόταν Ιερεμίας. Εξακριβωμένες όμως μαρτυρίες υπάρχουν από τον 14ο αι. και μετά, στις οποίες ο ‘Άγιος Στέφανος μνημονεύεται ως οργανωμένο κοινόβιο. Έτσι, βέβαιοι κτήτορες του μοναστηριού αναφέρονται: πρώτος ο αρχιμανδρίτης όσιος Αντώνιος (πρώτο μισό του 15ου αι.), γιος Σέρβου ηγεμόνα και συγγενής από μητέρα με τη βυζαντινή οικογένεια των Καντακουζηνών, και δεύτερος ο ιερομόναχος όσιος Φιλόθεος από το Ρίζωμα Τρικάλων.

Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι τοιχογραφίες το ναού, οι οποίες αποτελούν ζωγραφικό σύνολο της μεταβυζαντινής αγιογραφίας. Στον κύριο ναό υπήρχαν ολόσωμοι άγιοι, ο Ιησούς με τους μαθητές του στο όρος των ελαιών και η απεικόνιση των 24ων οίκων των χειρισμών της Θεοτόκου.

Η σύντομη αυτή επίσκεψη ήταν, πράγματι, μια ευχάριστη εμπειρία, που μας έδωσε την ευκαιρία να μάθουμε την ιστορία της ιεράς αυτής Μονής μέσα από τα λόγια της μοναχής που μας υποδέχτηκε και να διευρύνουμε τις γνώσεις μας. Πέρα από τα παραπάνω είναι αλήθεια ότι η περιήγησή μας στη Μονή μάς κίνησε το ενδιαφέρον να επισκεφτούμε και να γνωρίσουμε και άλλα μοναστήρια των Μετεώρων στο μέλλον.

 

Αζναουρίδη Δέσποινα, Στρατίκη Ελισάβετ

Μαθήτριες της β΄ γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»