Σχολικές Εκδηλώσεις 2008-2009, Εκπαιδευτήρια Αθηνά, Τρίκαλα
Ήταν μεγάλη η χαρά που νιώσαμε όταν μας ανακοινώθηκε από την Διεύθυνση των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά», πως θα ήμασταν εμείς αυτοί που επιλέχθηκαν φέτος για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών Λυκείου με συνομηλίκους μας από το Λύκειο της Bochnia στην Πολωνία. Παρά το θρησκευτικό χαρακτήρα του θέματος που θα πραγματευόμασταν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης μας, το οποίο ήταν «Ομοιότητες και διαφορές της Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας» εργαστήκαμε με ζήλο για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του. Μέσα από την κοπιαστική, αλλά ταυτόχρονα κερδοφόρα ενασχόληση μας με θέματα θρησκευτικού περιεχομένου, μάθαμε κι εμείς οι ίδιοι πτυχές της πίστης μας που δεν γνωρίζαμε.
Την Κυριακή στις 29 Μαρτίου οι Πολωνοί φίλοι μας προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, στην Αθήνα. Είχαν έτσι την ευκαιρία να επισκεφτούν τον Παρθενώνα, την Ακρόπολη, και ταυτόχρονα να περπατήσουν στα πλακόστρωτα δρομάκια της Πλάκας και του Θησείου, μέρη για τα οποία, όπως μας είπαν είχαν ακούσει πάρα πολλά, αλλά ποτέ δεν είχαν δει από κοντά. Το πρωί της επόμενης μέρας συνέχισαν τη διαδρομή τους με τελικό τους προορισμό τα Τρίκαλα. Ήταν πια Δευτέρα μεσημέρι, όταν εγώ και οι συμμαθητές μου τους υποδεχτήκαμε στο ξενοδοχείο «Διβάνη» όπου και θα διέμεναν. Η υποδοχή που τους επιφυλάσσαμε ήταν πολύ φιλική και αυτός ήταν ο λόγος, που και εκείνοι ένιωσαν άνετα μαζί μας από την πρώτη στιγμή. Επιθυμούσαν πολύ να επισκεφτούν κάθε γωνιά της πόλης μας και να γνωρίσουν τα πάντα για την ιστορία των Τρικάλων. Παρά την κούραση που ήταν εμφανής στα πρόσωπα τους θέλησαν να φάμε όλοι μαζί , για να γνωριστούμε καλύτερα.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που οι καθηγητές μας είχαν καταρτίσει, νωρίς το πρωί της Τετάρτης αναχωρήσαμε όλοι μαζί για τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Ο θαυμασμός που έδειξαν για όλα το εκθέματα και πολύ περισσότερο για τον τάφο του Φιλίππου Β΄ και του γιού του μεγάλου Αλεξάνδρου, μας έκαναν να νιώσουμε πολύ υπερήφανοι για την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Έπειτα κατευθυνθήκαμε προς την Θεσσαλονίκη, στην οποία παραμείναμε για δύο ώρες. Οι συμμαθητές μας Πολωνοί έμειναν έκπληκτοι μπαίνοντας στον ναό του Αγίου Δημητρίου. Θαύμασαν για αρκετή ώρα τις περίτεχνες αγιογραφίες και βγαίνοντας από την εκκλησία ένιωθαν απόλυτα ευχαριστημένοι, που είχαν επισκεφτεί μία από τις μεγαλύτερες ορθόδοξες εκκλησίες της χώρας μας. Κατά την παραμονή μας στην συμπρωτεύουσα, είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τις μεταξύ μας σχέσεις. Νωρίς το βράδυ επιστρέψαμε στην πόλη μας καθώς έπρεπε να προετοιμαστούμε για την επίσκεψή μας την επόμενη η μέρα στους Βράχους των Μετεώρων. Οι μοναχές στην Ιερά Μονή του Αγίου Στεφάνου, μας δέχτηκαν με ευχαρίστηση και μας ξενάγησαν στην εκκλησία αλλά και στον εκθεσιακό χώρο του μοναστηριού, όπου φυλάσσονταν εκκλησιαστικά αντικείμενα, τα οποία χρονολογούνται αρκετούς αιώνες πριν.
Την επόμενη μέρα, σειρά είχε η ξενάγηση τους στο σχολείο μας, όπου θα λάμβανε χώρο η παρουσίαση των εργασιών που τόσο εμείς όσο και οι Πολωνοί συμμαθητές μας είχαμε προετοιμάσει. Όπως προανέφερα παραπάνω το θεματικό κέντρο της εργασίας μας στρεφόταν γύρω από την καθολική και ορθόδοξη εκκλησία. Ωστόσο καμία από τις δύο ομάδες δεν έμεινε προσκολλημένη στις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσά μας αλλά προσπαθήσαμε να τονίσουμε, όσο αυτό ήταν δυνατόν, τις ομοιότητές μας. Τέλος, στους Πολωνούς μαθητές τέθηκαν ερωτήσεις από την δημοσιογράφο της εφημερίδας «Πρωινός λόγος» κυρία Κατεχάκη, για την αξία που είχε για τους ίδιους η επίσκεψή τους αυτή στην χώρα μας.
Παρά την ολιγοήμερη παραμονή τους στα Τρίκαλα, αναπτύξαμε μια πολύ καλή σχέση μαζί τους και η ώρα του αποχαιρετισμού το μεσημέρι του Σαββάτου ήταν αρκετά δύσκολη. Μας προσέφεραν κάποια αναμνηστικά δώρα για να τους θυμόμαστε, ταυτόχρονα μας ζήτησαν να επικοινωνούμε μαζί τους όσο συχνά μπορούμε και να μην ξεχνάμε πως στην Πολωνία έχουμε πλέον κάποιους πολύ καλούς φίλους. Κατευθυνθήκαμε μαζί τους προς τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης μας με ανάμεικτα συναισθήματα, αφενός λυπόμασταν που θα αποχωριζόμασταν και αφετέρου χαιρόμασταν διότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε κι εμείς την ευκαιρία να επισκεφτούμε την Πολωνία.
Ποτέ δεν πίστευα πως θα είχα τα ίδια ενδιαφέροντα με ένα συνομήλικό μου που κατοικεί χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μου. Είχαμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε για θέματα που απασχολούν τους νέους όπως είναι το εκπαιδευτικό σύστημα, την επαγγελματική αποκατάσταση μετά από την φοίτηση στο πανεπιστήμιο και τις προσδοκίες μας. Αυτό που εγώ αποκόμισα από τη συνάντηση μας αυτή είναι πως οι αποστάσεις είναι πλασματικές και τα στοιχεία που ενώνουν τους λαούς μεταξύ τους είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.
ΞΟΥΡΗ ΙΩΑΝΝΑ Β4