Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Δεκέμβριος 2008

Σχολικές Εκδηλώσεις 2008-2009, Εκπαιδευτήρια Αθηνά, Τρίκαλα

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ “Αθηνά” ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Πριν από ένα μήνα περίπου ενημερωθήκαμε από την υπεύθυνη για το πρόγραμμα κα Καραβασίλη Ευαγγελία και το διευθυντή του λυκείου κ. Σπύρου Βασίλειο για την έγκριση της συμμετοχής του σχολείου μας στην τριήμερη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη. Αντιλήφθηκα ότι μια μοναδική ευκαιρία μου δινόταν και έτσι αποφάσισα να πάρω μέρος χωρίς δεύτερη σκέψη.

Η συμμετοχή απαιτούσε άριστη γνώση αγγλικών. Έπειτα οι 2 συμμετέχοντες από κάθε σχολείο έπρεπε να επιλέξουν μία από τις δέκα διαθέσιμες επιτροπές που αντλούσαν τα θέματά τους από σύγχρονα κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά, υγειονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που απασχολούν τη Σύγχρονη Ευρώπη.

Έτσι λοιπόν στις 5 Δεκεμβρίου 2008 μαζί με τη συμμαθήτριά μου Ναταλία Μουστάκα γεμάτες ανυπομονησία και αγωνία φτάσαμε στο Ελληνικό Κολέγιο όπου θα πραγματοποιούνταν η συνάντηση. Με έκπληξη παρατηρήσαμε ότι σχεδόν όλοι οι παρευρισκόμενοι μοιράζονταν τα ίδια συναισθήματα με εμάς. Αρχίσαμε να γνωριζόμαστε με τα υπόλοιπα παιδιά και να συζητάμε. Στη συνέχεια χωριστήκαμε στις επιτροπές(committees). Σε κάθε επιτροπή συνολικά δέκα μαθητές Λυκείου από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες γνωριστήκαμε με τους υπευθύνους μας αλλά και μεταξύ μας αρχίζοντας σταδιακά να θέτουμε τα θεμέλια για τη σύσταση μιας ομάδας. Αυτό έγινε με διάφορα παιχνίδια, αθλητικές δραστηριότητες, χαλαρές συζητήσεις αλλά πάντα με ένα κοινό χαρακτηριστικό τα αγγλικά! Η πρώτη μέρα τελείωσε με την παρουσίαση ενός θεατρικού από κάθε επιτροπή-ομάδα πλέον.

Η δεύτερη και πιο δημιουργική μέρα είχε ως σκοπό τη σύνταξη του πορίσματος από την εκάστοτε επιτροπή. Στην επιτροπή που συμμετείχα(AFET 2) δεν έλειψαν οι διαφωνίες και οι έντονες συζητήσεις καθώς το θέμα ήταν ιδιαίτερα περίπλοκο: «Διαμάχη κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης: με τις Η.Π.Α. και τη Ρωσία να ανταγωνίζονται για τον έλεγχο της περιοχής του Καυκάσου και των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, τι μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να κερδίσει επιρροή στη περιοχή ενώ ταυτόχρονα να διασφαλίσει τις οικονομικές, εμπορικές και στρατηγικές συμμαχίες και με τις δύο πλευρές». Ωστόσο, έχοντας ως πολύτιμους αρωγούς τον εποικοδομητικό διάλογο και τους χρυσούς κανόνες της συνεργασίας, καταλήξαμε μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες σε ομόφωνα συμπεράσματα και προτάσεις. Ξεκινώντας νωρίς το πρωί και τελειώνοντας αργά το βράδυ μιας ημέρας γεμάτη Αγγλικά , αρκετά κουρασμένοι αλλά ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ευόδωση των προσπαθειών μας, αισθανόμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την αυριανή γενική συνέλευση.

Την τρίτη και πιο κρίσιμη μέρα αφού κάθε επιτροπή πραγματοποίησε μια σύντομη ανασκόπηση, παρουσίασε στο αμφιθέατρο τα πορίσματά της. Στόχος μας ήταν να πείσουμε τους υπόλοιπους συνέδρους και να ψηφιστούν οι προτάσεις μας. Τη διαδικασία παρακολούθησαν επίσης η συνοδός-καθηγήτριά μας κα Καραβασίλη, οι γονείς μας και κάποιοι άλλοι συμμαθητές όσων συμμετείχαν. Η συνεδρίαση της Γενικής Επιτροπής έληξε το βράδυ της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου με το λόγο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος και τον αποχαιρετισμό του υπεύθυνου για την συγκεκριμένη διοργάνωση. Τέλος, ξεκινήσαμε το ταξίδι της επιστροφής αφού χαιρετιστήκαμε με τα υπόλοιπα παιδιά, με τα οποία μοιραστήκαμε σημαντικές εμπειρίες.

Το 3ήμερο ταξίδι στη Θεσσαλονίκη έκρυβε εκπλήξεις, απρόοπτα, ευχάριστες στιγμές, κούραση αλλά το κυριότερο από όλα αποτέλεσε μια αξέχαστη και διασκεδαστική εμπειρία. Οι μέρες αυτές συνέβαλαν τόσο στην ανάπτυξη της συλλογικότητας και της άμιλλας όσο και στη πλουραλιστική ενημέρωσή μας για καίρια θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση στα οποία η γενιά μας θα κληθεί είτε να δώσει λύσεις είτε να έρθει αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις των προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.

Χαραλαμπία Κουτσιούμπα
Μαθήτρια της Α΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Αθηνά