Ενημέρωση για τα κινητά – Μάρτιος 2006

Ενημέρωση για τα κινητά – Μάρτιος 2006

Σχολικές Εκδηλώσεις 2005-2006, Εκπαιδευτήρια Αθηνά, Τρίκαλα

Ενημέρωση για τους κινδύνους από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στους μαθητές και στις μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων “Αθηνά”

Η ολοένα και αυξανόμενη χρήση των κινητών τηλεφώνων τα τελευταία χρόνια – και μάλιστα ήδη από πολύ μικρές ηλικίες – είναι ένα θέμα που μας απασχολεί και θα μας απασχολήσει πολύ περισσότερο ειδικά στο εγγύς μέλλον, καθώς ακόμη δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τις επιπτώσεις τους στον άνθρωπο λόγω της ακτινοβολίας που εκπέμπουν. Για το φλέγον αυτό ζήτημα που καθημερινά γίνεται λόγος στα Μ.Μ.Ε. πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα ομιλία στους μαθητές και στις μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων “Αθηνά” από έναν ειδικό σε θέματα ακτινοβολίας, τον κ. Θεόδωρο Σαμαρά (Επίκουρος καθηγητής του τμήματος Φυσικής του εργαστηρίου Ραδιοεπικοινωνιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας ομιλίας – διάλεξης που έγινε στο αμφιθέατρο του σχολείου ο διακεκριμένος επιστήμονας κ. Θεόδωρος Σαμαράς περιέγραψε τη λειτουργία του κινητού τηλεφώνου καθώς και τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που μεταφέρουν σήματα μεταξύ του κινητού μας τηλεφώνου και του “σταθμού βάσης” και τόνισε ότι μπορεί σήμερα να μην υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας κανείς όμως δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα ότι δεν θα βλάψει η χρήση του κινητού στους μαθητές, αφού αυτοί θα κάνουν μακροχρόνια χρήση αυτού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον κ. Σαμαρά περίπου 65% της ισχύος του κινητού απορροφάται από τους ιστούς της κεφαλής, ενώ η ενέργεια που απορροφάται εξαρτάται από την ισχύ που εκπέμπεται, την απόσταση από την κεφαλή, τη συχνότητα καθώς και τη διάρκεια της ομιλίας μας.

Οι επιπτώσεις στην υγεία που εξετάζονται σήμερα από τους επιστήμονες είναι:

  • Καρκινογένεση
  • Γονιμότητα (ανδρική)
  • Νευρολογικές διαταραχές (π.χ. διαταραχές ύπνου)
  • Διανοητικές λειτουργίες (π.χ. μνήμη, μάθηση, χρόνος αντίδρασης)
  • Συμπτωματικές διαταραχές (π.χ. πονοκέφαλος, ζάλη, κούραση)
  • Κακώσεις στις αρθρώσεις δακτύλων

Έγινε επίσης αναφορά στο εάν είναι διαφορετικός ο τρόπος απορρόφησης της ακτινοβολίας από τους ιστούς της κεφαλής των παιδιών σε σχέση με τους ενήλικες, πράγμα στο οποίο οι επιστήμονες συμφωνούν και απαντούν ότι όπως δείχνουν τα μέχρι σήμερα στοιχεία δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ παιδιών και ενηλίκων.

Το ενδιαφέρον των μαθητών ήταν αρκετά μεγάλο και αυτό φάνηκε από τις πολλαπλές ερωτήσεις προς τον κ. Θεόδωρο Σαμαρά σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης του κινητού τους τηλεφώνου.

Βέβαια το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν μετά από μια γόνιμη συζήτηση – ενημέρωση τόσο οι μαθητές όσο και ο ομιλητής είναι ότι πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο η χρήση του κινητού τηλεφώνου και μόνο όταν εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες του χρήστη, για να μην έρθει η στιγμή που θα βιώσουμε τις επιπτώσεις από τη μακροχρόνια χρήση του κινητού μας