ΚΡΗΤΗ : ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ!

«Όποιος δεν επερπάτηξε , στη Κρήτη καλοκαίρι, ηντα θα πει πως γνώρισε ηντα θα πει πως ξέρει;»

Όλοι οι μαθητές της Β’ λυκείου, λοιπόν, θα συμφωνήσουν με αυτήν την μαντινάδα. Φτάσαμε επιτέλους στον μήνα εκδρομών τον οποίο αναμέναμε από την αρχή της χρονιάς και για τον οποίο κάναμε όνειρα μεγάλα. Είναι αλήθεια, την λατρέψαμε την Κρήτη περάσαμε υπέροχα, δεθήκαμε και γνωριστήκαμε ακόμα καλύτερα συμμαθητές και καθηγητές. Οι καθηγητές που μας συνόδεψαν ήταν ο κύριος Αλεξανδρής Γεώργιος, η κυρία Πυρώτη Σταυρούλα, ο κύριος Αμπράζης Νικόλαος και η κυρία Αρετή Φάη.

Την πρώτη μέρα της εκδρομής αναχωρήσαμε με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά, κάνοντας μια ενδιάμεση στάση στο Allu Fun Park. Για αυτή τη στάση κι αν αδημονούσαμε! Διασκεδάσαμε πολύ, μαθητές και καθηγητές και δημιουργήσαμε όλοι μαζί μια πολύ θερμή κι ευχάριστη ατμόσφαιρα εξ’ αρχής. Έπειτα, επιβιβαστήκαμε  στο πλοίο με προορισμό μας το νησί. Η νύχτα εκείνη ήταν γεμάτη ανυπομονησία και ενθουσιασμό για τις μέρες που θα ακολουθούσαν.

Η δεύτερη μέρα περιλάμβανε την περιήγησή μας στην Σπιναλόγκα, η οποία μέχρι και το 1952 αποτελούσε το μοναδικό λεπροκομείο της χώρας μας. Η συνοδεία μιας πολύ φιλικής ξεναγού μας βοήθησε να γνωρίσουμε και να αναβιώσουμε την καθημερινότητα των τότε στιγματισμένων εξόριστων κατοίκων. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε στάση στον Άγιο Νικόλαο, πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου. Το μέρος ήταν εκπληκτικό και με την δυνατότητα του ελεύθερου χρόνου που μας δόθηκε από τους καθηγητές, καταφέραμε να δούμε όσα περισσότερα αξιοθέατα, όπως την Λίμνη Βουλισμένη αλλά και συνάμα να ανακτήσουμε δυνάμεις και να ξεκουραστούμε, καθώς ακολουθούσε το ενυδρείο του Ηρακλείου, «Cretaquarium». Το ενυδρείο αυτό  φιλοξενεί θαυμαστή θαλάσσια βιοποικιλότητα και παρουσιάζει τα οικοσυστήματα της Μεσόγειου σε έναν πάρα πολύ όμορφα διακοσμημένο χώρο. Τελικά, αναμένοντας την βραδινή μας «απόδραση» μεταβήκαμε στον τελευταίο για εκείνη την ημέρα προορισμό, το πολύ όμορφο ξενοδοχείο στο κέντρο του Ηρακλείου που θα μας φιλοξενούσε.

Η επομένη μέρα ξεκίνησε με την πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγησή μας στον περιβόητο και δεύτερο σε σπουδαιότητα αρχαιολογικό χώρο στην Ελλάδα , αυτόν της Κνωσού. Ενημερωθήκαμε από την καταρτισμένη ξεναγό μας για το παλάτι του Μίνωα και το modus vivendi του αλλά και τα περιφερειακά του μνημεία. Η ξενάγηση αυτή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας στο αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου μέσω του οποίου ήρθαμε με διαδραστικό τρόπο σε επαφή με όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας. Όσες ώρες απέμεναν για την βραδινή μας έξοδο τις περάσαμε με βόλτες, ψώνια, γέλια και ξεκούραση.  Το βράδυ πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη νυχτερινή μας βόλτα όπου πήραμε για τελευταία πλέον φορά την γεύση μιας ήσυχης βραδιάς στο Ηράκλειο.

Και με μικρή λύπη αφήσαμε πίσω μας το Ηράκλειο αλλά με ανυπομονησία επισκεφθήκαμε την Μονή Αρκαδίου. Πήραμε τόσες πολλές πληροφορίες με έναν ήρεμο και καθόλου κουραστικό τρόπο, καθώς ξεναγούμασταν στους διάφορους χώρους της Μονής με αποκορύφωμα αυτόν του ολοκαυτώματός της! Ακολούθησε η περιδιάβασή μας στην πόλη του Ρεθύμνου με την υπέροχη θέα από τον φάρο στο Ενετικό λιμάνι. Η θέα αυτή κατάφερε ειλικρινά να μας μαγέψει, να μας ταξιδέψει.

Αποχαιρετώντας το Ρέθυμνο , επισκεφθήκαμε την πόλη των Χανίων όπου αφού τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο, ξεκινήσαμε να ετοιμαζόμαστε για την τελευταία μας βραδινή έξοδο.

Το επόμενο πρωί ξεκινήσαμε για το γερμανικό νεκροταφείο του Μάλεμε, στο οποίο αναπαύονται οι 4.465 Γερμανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης και κατόπιν απολαύσαμε την πανοραμική θέα της πόλης από το ακρωτήριο των Χανίων. Την απίστευτη αυτή θέα συνδυάσαμε με την «συνάντηση» μας με τους Ελευθέριο και Σοφοκλή Βενιζέλους. Τα λόγια περιττά και αυτονόητα για τους ανθρώπους αυτούς!

Και όπως όλες οι όμορφες στιγμές κάποια στιγμή τελειώνουν, έτσι και το ταξίδι μας έφτασε στο ζενίθ του. Επιβιβαστήκαμε για τελευταία φορά στο πλοίο για την Αθήνα και από εκεί με road trip επιστρέψαμε στα Τρίκαλα. Κανείς μας δεν ήθελε να λήξει η διασκέδαση που είχαμε στην πολυήμερη αυτήν εκδρομή. Με μελαγχολία, λοιπόν, αλλά γεμάτοι αναμνήσεις και έχοντας ανακτήσει τις δυνάμεις μας για να συνεχίσουμε το δύσκολο ταξίδι μας  προς την Γ’ λυκείου, αποχαιρετιστήκαμε και επιστρέψαμε στους δικούς μας. Η εκδρομή αυτή θα μείνει ομόφωνα αξέχαστη σε όλους μας!!!

Κωνσταντίνα Γιουβρή