Μόλις μας ανακοίνωσαν τον προορισμό της φετινής τριήμερης εκδρομής μας, το γραφικό Ναύπλιο, όλοι εμείς οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου μετρούσαμε τις μέρες αντίστροφα, περιμένοντας να ζήσουμε αυτή την μοναδική εμπειρία. Πέρα από όλα τα αξιοθέατα που θα επισκεπτόμασταν και για τα οποία, χωρισμένοι σε ομάδες, είχαμε προετοιμάσει τις ανάλογες εργασίες με υπεύθυνη καθηγήτρια την φιλόλογό μας κα. Καραβασίλη Εύη, χρειαζόμασταν μια ανάπαυλα για να ξεφύγουμε από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας της σχολικής μας ζωής. Νωρίς την Πέμπτη στις 14 Απριλίου ήταν η περίφημη ημέρα της αναχώρησής μας. Όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες με τον αρχηγό της εκδρομής τον κ. Κουτανίτη Γιώργο και συνοδούς καθηγητές τους κα. Ατούν Τζίνα και κ. Παπαϊωάννου Νίκο συγκεντρωθήκαμε στο σιδηροδρομικό σταθμό με πολύ μεγάλη διάθεση γι’ αυτό το οδοιπορικό στην ιστορία του σπουδαίου αυτού τόπου.
Μετά από ένα κουραστικό αλλά ευχάριστο ταξίδι πολλών ωρών, είχαμε φτάσει επιτέλους στον πρώτο προορισμό μας, τον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου. Μέσα από την αφήγηση του ξεναγού, αντλήσαμε πολλές πληροφορίες για τον αρχαίο πολιτισμό μας. Συγκεκριμένα, το Αρχαίο Θέατρο κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα τον Πολύκλειτο τον νεότερο, με μέγιστη χωρητικότητα 13.000-14.000 θεατών, διαθέτοντας κοίλον, ορχήστρα και σκηνικό οικοδόμημα. Επιπρόσθετα, αυτό χωρίζεται σε δύο μέρη: το επάνω μέρος είχε 21 σειρές για τον λαό και το κάτω 34 σειρές καθισμάτων, για τους ιερείς και τους άρχοντες. Βέβαια, ένας από τους σημαντικότερους λόγους που πολλοί επιλέγουν να το επισκεφτούν είναι αναντίρρητα η θαυμάσια ακουστική του που θέλγει τους επισκέπτες. Μάλιστα η Γκέλη Ντάσιου, η συμμαθήτριά μας, απήγγειλε ένα απόσπασμα από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και διαπιστώσαμε την τέλεια ακουστική του χώρου. Έπειτα επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για να ξεκουραστούμε, καθώς το βράδυ κύριο μέλημά μας ήταν η περιδιάβασή μας στο γραφικά σοκάκια της παλαιάς πόλης του Ναυπλίου.
Την επόμενη μέρα, κατευθυνθήκαμε στις αρχαίες Μυκήνες. Πρώτη στάση μας ήταν ο τάφος του Αγαμέμνονα ή ο θησαυρός του Ατρέα. Μεγάλη εντύπωση μας προξένησε η κατασκευή αυτού του θολωτού τάφου που άντεξε στον χρόνο και σώζεται σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση. Κατόπιν ανηφορίσαμε προς την ακρόπολη των Μυκηνών, το μεγαλύτερο κέντρο του αρχαίου ηπειρωτικού πολιτισμού. Πράγματι, αποτελούσε ένα ισχυρό στρατιωτικό φρούριο, πράγμα που το μαρτυρούν τα κυκλώπεια τείχη που την περιβάλλουν. Στην πορεία μας προς τον χώρο του μυκηναϊκού ανακτόρου νιώσαμε δέος, περνώντας από την πύλη των Λεόντων που κατασκευάστηκε στα μέσα του 13ου αιώνα π.Χ. Φυσικά, την προσοχή μας τράβηξαν τα δύο αντιμέτωπα θηλυκά λιοντάρια που στηρίζουν τα μπροστινά τους πόδια σε έναν αμφίκοιλο βωμό.
Ο τελευταίος σταθμός μας ήταν το Παλαμήδι, του οποίου η θέα κόβει την ανάσα, καθώς το υψόμετρό του φτάνει τα 216 μέτρα. Κάθε επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει από ψηλά την πόλη, την Ακροναυπλία και το πανέμορφο Μπούρτζι, σημείο κατατεθέν του Ναυπλίου. Παρόλη την προειδοποίηση του ξεναγού για τον αριθμό των σκαλιών, σχεδόν όλοι οι μαθητές επιχείρησαν να κατεβούν τα 999 σκαλοπάτια.
Βεβαίως, δεν παραλείψαμε να επισκεφτούμε την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, στην οποία δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος από τα αδέλφια Μαυρομιχάλη στις 9 Οκτωβρίου του 1831. Μία ευχάριστη προσθήκη στο πρόγραμμα της φετινής μας εκδρομής ήταν η επίσκεψη μας στη πινακοθήκη του Ναυπλίου, όπου την προσοχή μας κέρδισε η επιβλητική εικόνα του νεοκλασικού κτιρίου. Κατά την είσοδό μας στην έκθεση μας εντυπωσίασε ακόμη περισσότερο το σύνολο των εκθεμάτων που όλα συνδέονταν με την Ελληνική Επανάσταση. Χάρη στην αναλυτική παρουσίαση των έργων από την υπεύθυνη του χώρου καταφέραμε να αποκτήσουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων που έλαβαν χώρα κατά την περίοδο εκείνη. Έπειτα επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για να ξεκουραστούμε και να ετοιμαστούμε για την βραδινή μας έξοδο.
Η εκδρομή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και όλοι ανεξαιρέτως – μαθητές και εκπαιδευτικοί – έμειναν ευχαριστημένοι. Προς λύπηση όλων μας όμως έφτασε σιγά σιγά στο τέλος μας. Το παρήγορο ήταν βέβαια ότι είχαμε μπροστά μας μας διακοπές του Πάσχα, για να ξεκουραστούμε για να αντλήσουμε δυνάμεις για το τέλος μας σχολικής μας χρονιάς.
Πάνος Μπολομύτης, Αρετή Τσαγκούρη, Γκέλη Ντάσιου,
Φαίη Μπαταλογιάννη Λουκία Τρίμμη,
Μαθητές της γ΄ γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»