Διήμερη απόδραση στη Συμβασιλεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας!

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019. Ώρα 7:00 π.μ. Μαθητές και συνοδοί καθηγητές συγκεντρωνόμαστε στον σιδηροδρομικό σταθμό Τρικάλων, έτοιμοι να τοποθετήσουμε τις αποσκευές μας στο λεωφορείο που θα μας μεταφέρει στον προορισμό μας… την όμορφη Θεσσαλονίκη! Στιγμή που όλοι περιμέναμε με ανυπομονησία από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς… Επιτέλους το ταξίδι ξεκινά!

Με τον ενθουσιασμό και το ευχάριστο κλίμα να εκδηλώνονται νωρίτερα και από την καθορισμένη στιγμή της αναχώρησης, οι πρώτες ώρες της διαδρομής κύλησαν με ανάλογο τρόπο, μέχρι τη στιγμή που η πορεία μας ‘’διακόπηκε προσωρινά’’ στην κωμόπολη της Βεργίνας. Εκεί είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφθούμε τους περίφημους Μακεδονικούς Τάφους μεταξύ του των οποίων δεσπόζει εκείνος του βασιλιά Φιλίππου Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η επιβλητικότητα των μνημείων σε συνδυασμό με την άκρως ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική ξενάγηση κατάφερε να μας δημιουργήσει θετικότατες εντυπώσεις  καθώς και να μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού και ιδιαίτερα της Μακεδονίας. Στη συνέχεια, ακολούθησε το πλανητάριο «NOESIS» και η παρακολούθηση προβολών στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του, όπου εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας σχετικά με τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, αλλά και τα σύγχρονα τεχνολογικά και αστρονομικά επιτεύγματα. Αναχωρώντας από το πλανητάριο και έπειτα από μια ολιγόωρη παραμονής στο εμπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos», η αποφόρτιση μας από την ένταση της ημέρας ήταν απαραίτητη και γι’ αυτό ‘’σπεύσαμε’’ στο ξενοδοχείο που θα διανυκτερεύαμε. Ακολούθησαν στιγμές χαλάρωσης στα δωμάτιά μας προτού ετοιμαστούμε για τη βραδινή μας έξοδο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η συμπρωτεύουσα μας επιφύλασσε μια ιδιαίτερη υποδοχή, με το πλήθος του κόσμου, τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση και τη διάχυτη γιορτινή διάθεση να δίνουν μια ιδιαίτερα ευχάριστη νότα στον ελεύθερο χρόνο που ακολούθησε, καθιστώντας τον κάτι παραπάνω από απολαυστικό.

Το Σάββατο αρχίσαμε την ημέρα μας παίρνοντας ένα πλουσιοπάροχο πρωινό στο ξενοδοχείο. Ωστόσο, εφόσον ήταν η τελευταία ημέρα αυτής της εκδρομής, έπρεπε να μαζέψουμε τα πράγματα μας και….να αποχωρήσουμε.  Όταν φτάσαμε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η πρώτη μας στάση ήταν στην εκκλησία του πολιούχου της πόλης, τον Άγιο Δημήτριο. Εκεί περιηγηθήκαμε στις κατακόμβες και θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική του επιβλητικού αυτού ναού. Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε το Βυζαντινό Μουσείο. Εκεί, με μία έμπειρη ξεναγό πρόθυμη να μας λύσει οποιαδήποτε απορία, περίπου για μια ώρα παρατηρούσαμε εκθέματα από την βυζαντινή περίοδο όπως ασημένιες λειψανοθήκες, ακόμα και εικόνες του 14ου αιώνα όπως της Παναγίας της γλυκοφιλούσας. Παρόλο που πιστεύαμε ότι θα βαρεθούμε, αντιθέτως στο τέλος το θεωρήσαμε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία που έχουμε επισκεφτεί. Κάπου στο μεσημέρι, είχε φτάσει και η ώρα και για λίγη χαλάρωση. Είχαμε αρκετές ώρες ελεύθερο χρόνο, τον οποίο ο καθένας με τις παρέες του αξιοποίησε όπως ήθελε. Άλλοι για καφέ, απολαμβάνοντας τον Θερμαϊκό και την βόλτα στην παραλιακή και άλλοι «οργώνοντας» την Τσιμισκή με τα μαγαζιά της. Δυστυχώς, αυτές οι ώρες πέρασαν γρήγορα και η ώρα του γυρισμού είχε φτάσει. Συγκεντρωθήκαμε όλοι στις 5 το απόγευμα μπροστά στον Λευκό Πύργο, όπου μας περίμεναν τα λεωφορεία και αποχαιρετήσαμε την συμπρωτεύουσα.   Με τραγούδια και αστεία κατά την διάρκεια του γυρισμού οι 3 ώρες δεν μας κούρασαν καθόλου. Στις 8:30 ήμασταν στα Τρίκαλα και ξαναδώσαμε ραντεβού τον Απρίλη… για την εκδρομή στη Κρήτη!