Εξόρμηση στην Καστοριά, την «αρχόντισσα» της Μακεδονίας, με τους μαθητές της β´ γυμνασίου…

«Από νωρίς συγκεντρωθήκαμε στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Τρικάλων για να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, την Καστοριά. Μετά από δύο ώρες ευχάριστου ταξιδιού φτάσαμε στον προορισμό μας.

Πρώτη μας στάση ήταν το Δισπηλιό, μια αναπαράσταση ενός παραλίμνιου προϊστορικού οικισμού που χρονολογείται περίπου στο 7.500 π.Χ. Μοναδικές πολιτιστικές πτυχές της κοινότητας του Δισπηλιού αποκαλύπτουν τρεις οστέινες φλογέρες καθώς και μια ξύλινη πινακίδα με εγχάρακτα γραμμικά στοιχεία. H πινακίδα αυτή χρονολογείται με βεβαιότητα στο 5260 π.Χ. και δεν αποκλείεται να αποτελεί μια πρώιμη μορφή γραπτού λόγου, όπως εικάζεται και για παρόμοια σύμβολα χαραγμένα σε πηλό. Μετά από μία αρκετά ενημερωτική ξενάγηση, μας δόθηκε ελεύθερος χρόνος για να εξερευνήσουμε τον χώρο, όπου ανακαλύψαμε διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους ζωή οι κάτοικοι αυτού του λιμναίου οικισμού.

Έπειτα επισκεφθήκαμε το ενυδρείο της Καστοριάς, που είναι το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού σε όλα τα Βαλκάνια. Εκεί φιλοξενούνται διάφορα είδη ψαριών όχι μόνο της τοπικής λίμνης αλλά και όλης της Ευρώπης. Στη συνέχεια πήγαμε στο μοναστήρι της Παναγίας της Μαυριώτισσας που είναι αφιερωμένο στην κοίμηση της Θεοτόκου. Το εσωτερικό του ναού είναι διακοσμημένο με τοιχογραφίες του 11ου αιώνα για τις οποίες εργάστηκαν πέντε αγιογράφοι.

Στο τέλος του ταξιδίου περιηγηθήκαμε στο κέντρο της πόλης όπου είχαμε λίγο ελεύθερο χρόνο στη διάθεση μας. Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η γραφικότητα της πόλης και η ομορφιά των παραδοσιακά χτισμένων σπιτιών. Οι αναμνήσεις της εκδρομής αυτής είναι σίγουρο ότι θα μας μείνουν αναλλοίωτες στον χρόνο, αφού ήταν μια μοναδική εμπειρία η όποια σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστη.

 

 Κατερίνα Διακοδημήτρη, Μαρία Ερωτόκριτου

Μαθήτριες της β’ γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»