Τα Εκπαιδευτήρια ΄΄ΑΘΗΝΑ΄΄ στο 26ο Πρότυπο Συνέδριο Ηνωμένων Εθνών στη Γερμανική Σχολή Αθηνών

Για 15η συνεχόμενη χρονιά το Σχολείο μας συμμετείχε στο 26ο Πρότυπο Συνέδριο Ηνωμένων εθνών (DSA-Mun)που έλαβε χώρα στη Γερμανική Σχολή Αθηνών. Από την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου μέχρι και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, οι μαθητές και μαθήτριες της Α’ λυκείου Γεωργίου Αρετή, Καλόγηρος Λεωνίδας, Κοτρώνη Μαρία, Κρίκκη Μαριτίνα, Κωλλέτης Αθανάσιος, Οικονόμου Χρήστος, Πιτσαρή Ειρήνη-Μαρία και Σύρος Κωνσταντίνος με συντονίστρια και συνοδό την καθηγήτρια κα. Λιακατή Λίνα, συμμετείχαν  στο συνέδριο, έχοντας ρόλο πρεσβευτών.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να συναναστραφούν μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού όπως της Τουρκίας και του Λιβάνου. Ταυτόχρονα, εξάσκησαν τις διπλωματικές τους ικανότητες σε θέματα ύψιστης σημασίας για την σημερινή εποχή.

Κάποια θέματα που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον ήταν η επαναξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των ζωνών χωρίς πυρηνικά όπλα ( Επιτροπή Διεθνούς Ασφάλειας), η αντιμετώπιση του θέματος των παιδικών γάμων ( Ανθρωπιστική και Πολιτιστική Επιτροπή), οι ισραηλινές πρακτικές και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Ειδική Επιτροπή Πολιτικής και Αποαποικιοποιησης), η δημιουργία νομικών κατευθυντήριων γραμμών για τον ορισμό των εγκλημάτων πολέμου ( Νομική Επιτροπή) και η διασφάλιση διαφάνειας και ισότητας στο υγειονομικό σύστημα ( Οικονομικό και Κοινωνικό συμβούλιο).

Με το πέρας του συνεδρίου όλοι νοιώσαμε αρκετή κούραση, ωστόσο, ήμασταν γεμάτοι χαρά και ικανοποίηση που είχαμε τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουμε τις επικοινωνιακές μας ικανότητες αλληλεπιδρώντας με παιδιά άλλων σχολείων. Ασφαλώς θα θέλαμε να συμμετάσχουμε ξανά και ξανά!

Ειρήνη-Μαρία Πιτσαρή

Μαθήτρια της Ά Λυκείου