Τα Εκπαιδευτήρια «Αθηνά» στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η έκπληξη και η χαρά μας ήταν απερίγραπτη, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και είχαμε την τύχη να ανήκουμε στους εικοσιτέσσερις επιλεχθέντες μαθητές που θα εκπροσωπούσαν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 21 Φεβρουαρίου 2019. Η αλήθεια είναι ότι όταν ενημερωθήκαμε σχετικά με το Euroscola από τον φιλόλογό μας κ. Κωνσταντίνο Ψαρρή, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την παρότρυνσή του να δηλώσουμε συμμετοχή και για τις συμβουλές του, και αποφασίσαμε τελικά να λάβουμε μέρος, δυσκολευόμασταν να φανταστούμε τους εαυτούς μας στα έδρανα του Κοινοβουλίου. Αυτή είναι και η ιδιαίτερη εμπειρία που υπόσχεται το Euroscola: να μετατρέψει για μια μέρα τους μαθητές σε έφηβους ευρωβουλευτές! Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες από αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και τους προσφέρει τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή, να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις εμπειρίες τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να εμπλακούν στον ευρωπαϊκό διάλογο και να αποκτήσουν την ξεχωριστή εμπειρία της ευρωπαϊκής πολυμορφίας. Αποτελεί, με λίγα λόγια, ένα είδος προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Την ημέρα της αναχώρησής μας ήμασταν γεμάτοι ενθουσιασμό και συνάμα αγωνία για το τι θα συναντήσουμε. Ύστερα από ένα -αν και πολύωρο- ευχάριστο ταξίδι φτάσαμε στον προορισμό μας, που δεν ήταν άλλος από το Στρασβούργο, τη μία από τις δύο έδρες του Ευρωκοινοβουλίου.

Νωρίς το πρωί της επόμενης ημέρας ήμασταν εκεί. Συγκεντρωθήκαμε, αρχικά, στην ημικύκλια αίθουσα, όπου μας καλωσόρισαν οι υπεύθυνοι διοικητικοί υπάλληλοι. Κατόπιν, τον λόγο πήραν ορισμένοι μαθητές, οι οποίοι ως εκπρόσωποι της κάθε χώρας παρουσίασαν στο ακροατήριο λίγες πληροφορίες σχετικές με τον τόπο καταγωγής τους, προκειμένου να γνωριστούμε όλοι λίγο καλύτερα. Στη συνέχεια, έχοντας απευθείας σύνδεση με τον ευρωβουλευτή κ. Karas από την Αυστρία, μας δόθηκε η ευκαιρία να του απευθύνουμε ερωτήσεις και να εκφράσουμε απορίες, στις οποίες εκείνος απάντησε πρόθυμα και αναλυτικά, ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο κατανοητός.
Αργότερα, κατά το μεσημέρι, ήρθε η ώρα σαν μαθητές που είμαστε να… παίξουμε και λίγο ένα πολύ ιδιαίτερο παιχνίδι, το Eurogame. Χωριστήκαμε σε τετραμελείς ομάδες, τα άτομα της καθεμιάς προέρχονταν υποχρεωτικά από διαφορετικές χώρες. Μας είχαν δοθεί ορισμένες ερωτήσεις που αφορούσαν στη δομή και στη λειτουργία της Ε.Ε. σε διαφορετικές ευρωπαϊκές γλώσσες και σκοπός ήταν να επιλέξουμε τη σωστή απάντηση. Όσον αφορά τις ερωτήσεις που βρίσκονταν σε άγνωστη γλώσσα, ψάχναμε τους συνομηλίκους μας που μιλούσαν τη συγκεκριμένη γλώσσα, για να ζητήσουμε βοήθεια. Οι τέσσερις ομάδες που απάντησαν σωστά στις περισσότερες ερωτήσεις πέρασαν στον τελικό, στον οποίο ύστερα από τη μεταξύ τους αναμέτρηση, απαντώντας σε ερωτήσεις σφαιρικών γνώσεων, αναδείχτηκε η νικήτρια ομάδα.
Έπειτα, χωριστήκαμε σε ομάδες εργασίας και συνεδριάσαμε ξεχωριστά στις αίθουσες των επιτροπών, έχοντας αναλάβει ένα συγκεκριμένο θέμα, διαφορετικό για την κάθε ομάδα. Στη δική μας είχε ανατεθεί το θέμα «Ευρωεκλογές του 2019». Συζητήσαμε, αναλύσαμε, εκφέραμε τις απόψεις μας σχετικά με αυτό και καταλήξαμε σε ορισμένα συμπεράσματα, τα οποία παρουσίασαν στη συνέλευση που ακολούθησε δύο μαθητές-ευρωβουλευτές που επιλέξαμε, ένας εκπρόσωπος και ένας συντάκτης. Αφού η κάθε ομάδα παρουσίασε τα δικά της συμπεράσματα σχετικά με το θέμα της, πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας εγκρίθηκαν ή απορρίφθηκαν οι προτάσεις που είχαν υποβληθεί. Η ημερίδα έληξε αργά το απόγευμα με τον ευρωπαϊκό ύμνο και ένα δυνατό χειροκρότημα από όλους τους νεαρούς ευρωβουλευτές.
Η ομορφιά του ταξιδιού, ωστόσο, δεν περιορίστηκε μόνο στην επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο. Το ίδιο βράδυ κάναμε βόλτα στην πόλη, θαυμάσαμε τα επιβλητικά και καλοδιατηρημένα οικοδομήματα, περάσαμε από τη «Μικρή Γαλλία»(“Le Petite France”), την περιοχή με τα γραφικά κανάλια που διασχίζει ο Ιλλ, παραπόταμος του Ρήνου, ενώ γευτήκαμε πιάτα της γαλλικής κουζίνας.
Την τρίτη και τελευταία μέρα της εκδρομής μας, αφού κάναμε μια ακόμα βόλτα στους δρόμους του Στρασβούργου, αναχωρήσαμε για το Μόναχο, απ’ όπου θα παίρναμε το αεροπλάνο, για να επιστρέψουμε στην Ελλάδα. Χωρίς καλά-καλά να το καταλάβουμε το ταξίδι μας είχε φτάσει δυστυχώς στο τέλος του. Ήταν αναμφισβήτητα ένα συναρπαστικό ταξίδι, που μας χάρισε μοναδικές εμπειρίες, αξέχαστες στιγμές, πρωτόγνωρα συναισθήματα, νέες φιλίες. Είμαστε πραγματικά τυχεροί που το βιώσαμε. Κατάφερε να χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη μας, αφήνοντας βέβαια πλέον μια γλυκιά νοσταλγία αλλά και τις πιο ξεχωριστές εντυπώσεις.

Παπαϊωάννου Βασιλική
Τραπότσης Γιάννης
Μαθητές της Β’ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»