Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο νέων 2013-2014, Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Εκπαιδευτήρια Αθηνά, Γυμνάσιο Λύκειο, Ιδιωτικά σχολεία, Τρίκαλα
Εμπειρίες από την συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων αποτελεί μια πανευρωπαϊκή οργάνωση με σκοπό την προώθηση των Ευρωπαϊκών διαπολιτισμικών σχέσεων και της ανταλλαγής απόψεων σε επίκαιρα θέματα μεταξύ των νέων της Ευρώπης. Αποτελεί δηλαδή μια προσομοίωση του αληθινού ευρωκοινοβουλίου με βουλευτές τους νέους. Στις 13-15 Δεκεμβρίου διοργανώθηκε από το παράρτημά του Ε.Κ.Ν. στην Θεσσαλονίκη μια συνδιάσκεψη με σκοπό την επιλογή των μαθητών που θα συμμετέχουν στο ΕΚΝ της Ρίγας. Σε αυτήν συμμετείχαμε και εμείς μαθητές των εκπαιδευτηρίων Αθηνά εκπροσωπώντας το σχολείο μας με συνοδό την καθηγήτριά μας κα Λιακατή Λίνα. Η πρώτη μέρα της συνδιάσκεψης ήταν αφιερωμένη σε δραστηριότητες και συνομιλίες για να γνωριστούμε μεταξύ μας και να οικοδομήσουμε νέες φιλίες (team building). Την επόμενη χωριστήκαμε σε επιτροπές (committees) ανάλογα με τα θέματα που είχαμε επιλέξει να αναπτύξουμε και τελικά καταλήξαμε σε ψηφίσματα-λύσεις(resolutions) .Τα θέματα μας ήταν
α. η ανεργία των νέων (youth unemployment). Αναφερθήκαμε κυρίως στην ποιοτική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών συστημάτων των χωρών της Ευρώπης , στον επαναπατρισμό κεφαλαίων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μείωση των φόρων στα ευρωπαϊκά προϊόντα για να είναι ανταγωνιστικά στις παγκόσμιες αγορές και περισσότερα κονδύλια για έρευνα και ανάπτυξη (research and development) (Λ. Ραχιώτης)
β. Η ανάπτυξη του εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο με κέντρο την Ε.Ε. Μας απασχόλησε κυρίως η μικρή συμμετοχή των λιγότερων ανεπτυγμένων χωρών στο παγκόσμιο εμπόριο ,οι δασμοί που τοποθετούνται από ορισμένες χώρες σε ξένα προϊόντα και ο βαθμός της ελευθερίας του εμπορίου (δηλαδή αν αυτό πρέπει να είναι ελεύθερο η ελεγχόμενο) (Σ. Αναγνωστόπουλος)
Την τρίτη μέρα κάθε επιτροπή παρουσίαζε τα ψηφίσματά της στην ολομέλεια (General Assembly) τα οποία ψηφίστηκαν έπειτα από έναν εποικοδομητικό διάλογο (debate).
Συνοψίζοντας το Ε.Κ.Ν. αποτελεί εξαιρετική εμπειρία που την συνιστούμε ανεπιφύλακτα σε κάθε νέο με κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης. Προβάλλει την κοινοβουλευτική συζήτηση και ενθαρρύνει των διαπολιτισμικό διάλογο πάνω σε επίκαιρα ευρωπαϊκά θέματα. Προάγει το ευρωπαϊκό όραμα και αντιμετωπίζει καθοριστικά τον Ευρωσκεπτικισμό από τον οποίο διακατέχονται πολλοί Ευρωπαίοι σήμερα.
Λάμπρος Ραχιώτης-Σταύρος Αναγνωστόπουλος
Μαθητές Α΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Αθηνά