Εrasmus+ Ταξίδι στη Δανία.

Κατά το διάστημα 1/4/2019 έως 5/4/2019 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκπαιδευτική επίσκεψη τριών καθηγητών των Εκπαιδευτηρίων “Αθηνά” στο Odense της Δανίας. Ο σκοπός της έκτης διακρατικής συνάντησης ήταν η συμμετοχή των Εκπαιδευτηρίων στο προγραμματισμένο short-term joint staff training event όπως αυτή ορίζεται στο σχέδιο δράσης του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Let`s cross the boundaries of primary education together” το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2017.

Η διεθνής ομάδα απαρτίζονταν από εκπαιδευτικούς από τη Δανία, την Ισπανία, την Τσεχία, την Γερμανία και την Κροατία. Την παιδαγωγική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων “Αθηνά” αποτελούσαν οι εκπαιδευτικοί Ρίζος Ευάγγελος, Πυρώτη Σταυρούλα και Κατσαρού Σωτηρία.

Η φιλοξενία των Δανών συνάδελφων μας ήταν θερμή και εγκάρδια. Κατά την άφιξη στο σχολείο οι ομάδες έτυχαν μιας ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τον διευθυντή του σχολείου το οποίο εντυπωσίασε αμέσως όλους τους εκπαιδευτικούς με την άρτια οργάνωση του. Το πρόγραμμα της συνάντησης συνοπτικά περιελάμβανε:
-Συζητήσεις για τη μέχρι του παρόντος εξέλιξη του προγράμματος.
-Παρουσίαση των δράσεων και των δραστηριοτήτων των συμμετεχόντων σχολείων.
-Καθημερινές συναντήσεις στο σχολείο υποδοχήςγια παρακολούθηση σεμιναρίων και ανταλλαγή γνώσεων και δεξιοτήτων πάνω σε προκαθορισμένους τομείς.
-Συμμετοχή σε workshop για την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης που αποτελεί και μια από τις βασικές προτεραιότητες του προγράμματος.
-Παρουσίαση προτάσεων που αφορούν στην καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς καθώς και θέματα που αφορούν στη διάδοση του παραγόμενου εκπαιδευτικού υλικού.
-Γνωριμία με το Odense και την ιστορία του, επισκέψεις στα μουσεία της πόλης με σημαντικότερο αυτό του H.C. Andersen ο οποίος κατάγονταν από το Odense.
Η επίσκεψη στο Odense ήταν εξαιρετικά πλούσια σε ερεθίσματα που μας επέτρεψαν να έρθουμε σε επαφή με τη φυσιογνωμία της πόλης, αλλά και ευρύτερα της Δανίας, με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας αλλά πάνω απ’ όλα με τους ανθρώπους και τον πολιτισμό της.

Ο υπεύθυνος υλοποίησης του προγράμματος, μέλος της παιδαγωγικής ομάδας και αρχηγός της επίσκεψης:

Ευάγγελος Ρίζος