Τα εκπαιδευτήρια «ΑΘΗΝΑ» στο Most της Τσεχίας

Το δεύτερο ταξίδι στο εξωτερικό πραγματοποίησαν τα «Εκπαιδευτήρια Αθηνά», από 26 Φεβρουαρίου μέχρι 2 Μαρτίου, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους σε πρόγραμμα Erasmus+ KA2.

Η υλοποίηση του Project “ Let’s cross the boundaries of primary education together”, προέβλεπε τη μετάβαση του σχολείου μας στην Τσεχία. Η αποστολή που αποτελούνταν από τους καθηγητές Ρίζο Ευάγγελο, Πυρώτη Σταυρούλα και Γιαννούλη Ιωάννη αναχώρησε το πρωί της Δευτέρας από την πόλη των Τρικάλων για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας με προορισμό την Πράγα.

Μετά από δύο ώρες ευχάριστης πτήσης προσγειωθήκαμε στην -κυριολεκτικά- παγωμένη Πράγα ( -17 βαθμοί Κελσίου) . Από εκεί το ταξίδι συνεχίστηκε για την πόλη του Μόστ που ήταν και ο τελικός προορισμός.

Νωρίς το βράδυ συναντήσαμε τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς που απάρτιζαν τις αποστολές των άλλων χωρών ( Τσεχία-Γερμανία-Δανία-Κροατία-Ισπανία). Σε μία εγκάρδια ατμόσφαιρα δειπνήσαμε όλοι μαζί στο εστιατόριο του ξενοδοχείου.

Κατά τη δεύτερη μέρα, Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, το πρόγραμμα προέβλεπε μετάβαση στην Πράγα, επίσκεψη στο άκρως ενδιαφέρον Μουσείο Τεχνολογίας της πόλης , στο οποίο πραγματοποιήθηκε πλήρης ξενάγηση και στο οποίο συμμετείχαμε από κοινού με τους Τσέχους μαθητές σε ένα εργαστήρι φυσικής. Το υπόλοιπο της ημέρας το περάσαμε με μια ωραία ξενάγηση στα αξιοθέατα της Πράγας. Το βράδυ επιστρέψαμε στο Μόστ όπου η ξεκούραση ήταν επιβεβλημένη μετά από μία τόσο κουραστική μέρα.

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, μεταβήκαμε στο σχολείο, που τύχαμε θερμότατης υποδοχής τόσο από τη διεύθυνση όσο και από τους συναδέλφους καθηγητές του γυμνασίου. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του σχολείου παρακολουθήσαμε ένα διαδραστικό σεμινάριο της συντονιστικής ομάδας των Τσέχων καθηγητών, οι οποίοι στη συνέχεια στην αίθουσα των υπολογιστών παρουσίασαν τη χρήση του twinspace σε σύμπραξη με όλους τους καθηγητές. Στο πέρας του σεμιναρίου αξιολογήσαμε την έως τώρα συνεργασία μας στο πλαίσιο του προγράμματος. Το μεσημέρι όλοι οι καθηγητές φάγαμε μαζί με τους μαθητές στην καντίνα του σχολείου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας η αποστολή επισκέφθηκε το σημαντικότερο μνημείο του Μόστ, τον καθεδρικό ναό της πόλης γοτθικού ρυθμού. Αφού ξεκουραστήκαμε μερικές ώρες , όλοι οι συμμετέχοντες δειπνήσαμε σε ένα παραδοσιακό τσέχικο εστιατόριο, στο οποίο λειτουργούσε παράλληλα ιδιωτική ζυθοποιία και έτσι είχαμε την ευκαιρία να αντικρίσουμε «ιδίοις όμμασι» όλα τα στάδια παραγωγής της διάσημης τσέχικης μπύρας.

Την Πέμπτη 1η Μαρτίου η εργασιακή ημέρα ξεκίνησε στις 8:15 π.μ. με το πρώτο κουδούνι μαθημάτων να μας βρίσκει όλους τους καθηγητές έτοιμους για μια περιήγηση στις εγκαταστάσεις του σχολείου. Χωρισμένοι σε δύο ομάδες οι καθηγητές όλων των χωρών είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε μαθήματα φυσικής καθώς και ξένων γλωσσών. Στο ενδιάμεσο διακόψαμε για να φάμε μεσημεριανό στο σχολείο και στη συνέχεια μεταβήκαμε σε ειδικά εργαστήρια στα οποία οι μαθητές πραγματοποιούσαν πειράματα φυσικής, στο πλαίσιο δραστηριοτήτων που γίνονται μετά το πέρας των κανονικών μαθημάτων. Το απόγευμα, όλοι οι καθηγητές είχαν ελεύθερο χρόνο να περιηγηθούν στην πόλη, ενώ το βράδυ ήταν προγραμματισμένη η τελευταία κοινή συνάντηση με δείπνο για όλες τις αποστολές.

Την Παρασκευή 2 Μαρτίου αναχωρήσαμε από την πόλη του Μόστ για την Πράγα , στην οποία παραμείναμε για λίγες ώρες , προτού «πετάξουμε» για την Ελλάδα, έχοντας στις αποσκευές μας όλες τις αλησμόνητες εμπειρίες που προσφέρει ένα ταξίδι στο πλαίσιο ενός προγράμματος Erasmus+.

Φωτογραφίες

{gallery}ekpaideutika-programmata/ksenoglwssa/erasmus/2018{/gallery}