Πανελλήνιος Διαδικτυακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas 2020

Κατηγορία Open Γυμνασίου: Κλιματική Αλλαγή

Θεματική Ενότητα: Πόλεις και τοπικές δράσεις (μαζικές μεταφορές)

Σχολείο: Εκπαιδευτήρια Αθηνά, Τρίκαλα

Προπονητής: Λεωνίδας Ανθόπουλος

Μαθητές: Ζωή Ανθοπούλου, Βαγγέλης Κρομμύδας, Απόστολος Πλιάτσικας (Β’ Γυμνασίου)

Τα Εκπαιδευτήρια «Αθηνά» συμμετέχουν στον τελικό του Πανελλήνιου Διαδικτυακού Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas 2020 στην κατηγορία Open Γυμνασίου με θέμα: ‘’Κλιματική Αλλαγή, εστιάζοντας στις πόλεις και στις μαζικές μεταφορές’’. Η συμμετοχή της ομάδας του Σχολείου που κατατέθηκε στον εν λόγω διαγωνισμό τον Μάρτιο 2020, προκρίθηκε μετά την αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο 2020 και συμμετέχει στον τελικό, σε ζωντανή διαδικτυακή παρουσίαση, το Σάββατο 24/10/2020.

Οι μαθητές της δραστηριότητας Ρομποτικής που προσφέρεται στο Σχολείο μας, ενημερώθηκαν και μελέτησαν το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής και το προσέγγισαν με διαφορετικές ιδέες. Η ιδέα που προκρίθηκε αφορούσε στην προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου του θερμοκηπίου που προκαλείται από τους ρίπους που παράγουν τα ΙΧ αυτοκίνητα στην πόλη του μέλλοντος. Η καινοτόμος ιδέα που αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε με ρομπότ, αφορά στην ανάπτυξη κοινόχρηστων, αυτοκινούμενων (χωρίς οδηγό), ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, όπως δηλώνουν οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου Ζωή Ανθοπούλου, Βαγγέλης Κρομμύδας και Απόστολος Πλιάτσικας της ομάδας που εκπροσωπεί το Σχολείο μας στον τελικό του Διαγωνισμού, το σενάριο περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Φανταζόμαστε αυτοκινούμενα αυτοκίνητα που βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση στους δρόμους της πόλης. Μοιάζουν μεταξύ τους και το ένα ακολουθεί το άλλο, σαν να πρόκειται για βαγόνια τρένου.
  2. Ένας οδηγός ή επιβάτης σταματά με τη χρήση μιας κινητής εφαρμογής ένα από αυτά, σαν να σταματά ταξί ή υπηρεσία τύπου Uber.
  3. Επιβιβάζεται και πηγαίνει στον προορισμό του ως οδηγός, είτε ως επιβάτης αφού το αυτοκίνητο είναι αυτοκινούμενο.
  4. Αποβιβάζεται, και το όχημα συνεχίζει την κίνησή του.

Τέτοιου είδους οχήματα θα μπορούσαν να βρίσκονται διαρκώς σε ροή στις πόλεις, προσφέροντας άνετη μετακίνηση, έλεγχο του κυκλοφοριακού και των παραγόμενων ρίπων στην ατμόσφαιρα, που έχουν επίπτωση στην κλιματική αλλαγή.

Οι μαθητές κωδικοποίησαν την αξία της εν λόγω ιδέας στη φράση «κινήσου άνετα, με το δικό σου αυτοκίνητο, που όμως δεν σου ανήκει. Το βρίσκεις παντού, πάντοτε και φτάνεις στην ώρα σου και με ασφάλεια στον προορισμό σου».

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, οι 3 μαθητές υλοποίησαν μια πρωτότυπη κατασκευή με 3 οχήματα-ρομπότ, χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό Lego Mindstorms EV3 που διαθέτει το εργαστήριο Ρομποτικής του Σχολείου μας. Ο καθένας έχει προγραμματίσει και ελέγξει το δικό του όχημα. Τα 3 οχήματα κινούνται διαρκώς, περιμετρικά, σε μια διαδρομή μιας ορθογώνιας πίστας που προσομοιώνει μια πόλη, το ένα ακολουθεί το άλλο, κρατώντας συγκεκριμένη απόσταση και κινείται με σταθερή ταχύτητα. Επίσης, προσομοιώθηκε η επιβίβαση και αποβίβαση του οδηγού ή επιβάτη

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να διερευνήσουν αν εφαρμόζονται ίδιες λύσεις σήμερα, διεθνώς. Δεν εντόπισαν αντίστοιχη λύση, παρά μόνο διάφορες εφαρμογές κοινόχρηστου οχήματος, όπως η Car2Go στη Βιέννη και στο Άμστερνταμ. Παρόμοια λύση έχει σχεδιαστεί στην Padova της Ιταλίας, όπου στο πλαίσιο ερευνητικού έργου με τίτλο «NEXT Future Mobility», αναπτύσσουν αυτοκινούμενα λεωφορεία, που μοιάζουν με τρένα με αποσπώμενα βαγόνια. Ανάλογη λύση, που μοιάζει με τη χρήση αυτοκινούμενου ταξί, το οποίο όμως πηγαίνει από συγκεκριμένη αφετηρία, σε συγκεκριμένο προορισμό, έχει υλοποιηθεί στην πόλη Masdar της Σαουδικής Αραβίας.