Η Ολυμπιάδα Χημείας … ταξιδεύει Βιετνάμ

Διεθνής Ολυμπιάδα Χημείας…, ένα ξεχωριστό γεγονός που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο σε διαφορετική περιοχή του πλανήτη μας με στόχο την προώθηση της επιστήμης της Χημείας σε διακρατικό επίπεδο και με συμμετοχή διαγωνιζόμενων από κάθε γωνιά της γης.

Φέτος είχα την τιμή και την ευκαιρία να συμμετέχω κι εγώ σε μια τόσο σημαντική για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα διοργάνωση, εκπροσωπώντας τα ελληνικά χρώματα μαζί με άλλους τρεις μαθητές. Η 46η Διεθνής Ολυμπιάδα Χημείας (IChO) διεξήχθη στο Ανόι του Βιετνάμ την περίοδο 20–29 Ιουλίου με συμμετοχή 300 μαθητών από 77 χώρες. Ήταν μια άρτια οργανωμένη Ολυμπιάδα, με την Βιετναμέζικη οργανωτική επιτροπή να κάνει το παν για να προβάλλει την ιδιοσυγκρασία του λαού του Βιετνάμ, αλλά και να προωθήσει ακόμα περισσότερο την επιστήμη της Χημείας στις νεότερες ηλικίες.

Το χρονικό μας στην περιοχή του Βιετνάμ άρχισε με την άφιξή μας στο αεροδρόμιο του Ανόι έπειτα από ένα πολύωρο αλλά καθόλου κουραστικό ταξίδι. Άλλωστε, τα εξωτικά τοπία που συναντήσαμε με την άφιξή μας επιβεβαίωσαν και ξεπέρασαν κάθε προσδοκία μας. Το πρόγραμμα της Ολυμπιάδας ήταν πλήρες και ενδιαφέρον, καθώς πέρα από το διήμερο των θεωρητικών και εργαστηριακών εξετάσεων, είχαμε ένα διάστημα 6 ημερών για να επισκεφτούμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής, αλλά και να έρθουμε σε επαφή με ντόπιους συνομηλίκους μας, με απώτερο σκοπό την πολιτιστική ανταλλαγή και τον συγκρητισμό.

Η Ολυμπιάδα άρχισε με μια φαντασμαγορική τελετή έναρξης στην οποία κυμάτιζαν οι σημαίες των 77 διαγωνιζόμενων χωρών. Παράλληλα με την παρουσίαση των διαγωνιζόμενων, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα πλήθος από δρώμενα (χοροί, μουσική) που αναδείκνυαν τα ιδιαίτερα στοιχεία της Βιετναμέζικης κουλτούρας, όπως η αδελφικότητα, το ειρηνικό πνεύμα και η φιλόξενη διάθεση. Το διαγωνιστικό μέρος περιλάμβανε μια εργαστηριακή δοκιμασία διάρκειας πέντε ωρών τη μία μέρα, και μια θεωρητική εξέταση διάρκειας επίσης πέντε ωρών τη μεθεπόμενη μέρα. Το επίπεδο δυσκολίας ήταν αρκετά υψηλό, ωστόσο βάλαμε τα δυνατά μας ώστε να ανταποκριθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα και να επιτύχουμε ως χώρα μια αξιοπρεπή εμφάνιση. Τις υπόλοιπες μέρες, πραγματοποιήσαμε ημερήσιες εξορμήσεις σε μουσεία και αξιοθέατα της περιοχής, όπως το Μουσείο Εθνολογίας (Museum of Ethnology), το Ναό της Λογοτεχνίας (Temple of Literature), την παλιά πόλη του Ανόι, το Κεραμικό Χωριό (Bat Trang Pottery Village), αλλά και τις περίφημες παγόδες που αποτελούν τον τόπο λατρείας του Βούδα. Οι Βιετναμέζοι, έχοντας ως επίσημη θρησκεία του κράτους τον Βουδισμό, είναι αρκετά πιστοί και συρρέουν καθημερινά στις παγόδες. Η Ολυμπιάδα έληξε με μια εξίσου συγκινητική τελετή λήξης, στην οποία εξέχουσα θέση καταλάμβανε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η απονομή των μεταλλίων. Αν και η προετοιμασία μας ήταν ελάχιστη σε σχέση με αυτή των άλλων χωρών, καταφέραμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων δίπλα σε χώρες με πολύμηνη προετοιμασία.

Η συμμετοχή μου στην Ολυμπιάδα Χημείας μόνο θετικές αναμνήσεις και ευχάριστα συναισθήματα μπορεί να μου αφήσει, καθώς μου δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθώ με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αντικείμενο, όπως η χημεία. Κυρίως όμως, βρέθηκα στην ευχάριστη θέση να συναναστραφώ με συνομηλίκους μου από όλη την υφήλιο, ανταλλάσοντας σκέψεις και ανησυχίες για το μέλλον των νέων ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα.

Zουλιανίτης Θέμης, Γ΄ Λυκείου

Φωτογραφίες

{gallery}diakriseis/thetikes-epistimes/ximeia/2013-2014{/gallery}