Διάκριση της μαθήτριας της Γ΄ Λυκείου Κωνσταντίνας Γκουγκουστάμου στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολογίας

«Όταν ενημερώθηκα ότι διεξάγεται Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολογίας για τους μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου αποφάσισα ότι έπρεπε οπωσδήποτε να συμμετάσχω. Ύλη αποτελούσε το βιβλίο της Βιολογίας Γενικής Παιδείας και της Βιολογίας Κατεύθυνσης της Γ’ Λυκείου. Μιας και η Βιολογία είναι το αγαπημένο μου μάθημα και θεώρησα ότι κατείχα αρκετά καλά το μεγαλύτερο μέρος της, το είδα σαν ευκαιρία να ασχοληθώ περαιτέρω με αυτήν, να διαπιστώσω τις ερευνητικές μου ικανότητες, αλλά και να εξασκηθώ πάνω στην ύλη, η οποία ήταν και πανελλαδικώς εξεταζόμενη.

Στην Α΄ φάση του διαγωνισμού κατάλαβα ότι τα θέματα ήταν για σκεπτόμενους μαθητές που αγαπούσαν και κατανοούσαν πολύ καλά τη Βιολογία. Επρόκειτο δηλαδή για θέματα «εκτός ύλης» που απαιτούσαν προβληματισμό. Με χαρά ενημερώθηκα ότι από τους 1000 περίπου συμμετέχοντες ήμουν ανάμεσα στους 30 που πέρασαν στη Β΄ φάση η οποία θα διεξαγόταν στην Αθήνα. Εκεί γνώρισα και συναναστράφηκα με μαθητές της Γ’ Λυκείου από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι μοιράζονταν το ίδιο πάθος για τη Βιολογία με μένα.

Όλοι οι μαθητές βραβευτήκαμε με έπαινο για την επιτυχία μας στην Α΄ φάση και από τους 30 περίπου συμμετέχοντες επιλέχτηκαν οι 12 για τη Γ΄ φάση και τελικά οι 4 που θα εκπροσωπούσαν τη χώρα μας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Βιολογίας.

Αν και η πορεία μου στο διαγωνισμό σταμάτησε στη Β’ φάση, θεώρησα τη συμμετοχή μου μια αξέχαστη εμπειρία που σίγουρα με βοήθησε να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου στη Βιολογία και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που πλέον τα θέματα των Πανελλαδικών εξετάσεων, σε σχέση με αυτά του διαγωνισμού, μου φάνηκαν αρκετά βατά, αφού δοκιμάστηκα σε πολύ πιο δύσκολα. Συνιστώ ανεπιφύλαχτα σε όσους μαθητές αγαπούν τη Βιολογία να λάβουν μέρος στο συγκεκριμένο διαγωνισμό. Δεν έχετε να χάσετε κάτι. Αντιθέτως, έχετε πολλά να κερδίσετε!»

Γκουγκουστάμου Κωνσταντίνα, Μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου

Φωτογραφίες

{gallery}diakriseis/thetikes-epistimes/biologia/2010-2011{/gallery}