«Ταξίδι στ’ άστρα» ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΑΘΗΝΑ»

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκε στα Εκπαιδευτήρια «Αθηνά» Ενδοσχολικός Διαγωνισμός Αστρονομίας με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Γιαννούλη Ιωάννη. Ο διαγωνισμός διεξήχθη σε τέσσερις φάσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Κάθε φάση περιλάμβανε τρεις ερωτήσεις, οι οποίες έπρεπε να απαντηθούν σε διάστημα περίπου είκοσι ημερών. Τα παιδιά είχαν χρόνο να συλλέξουν τις πληροφορίες τους από το διαδίκτυο ή από άλλες πηγές. Κατόπιν παρέδιδαν την εργασία τους, η οποία βαθμολογούνταν σε κάθε φάση του διαγωνισμού. «Νικητές» ήταν όλοι οι συμμετέχοντες, αλλά τα βραβεία (τηλεσκόπιο και σειρά βιβλίων του C. Dickinson) απέσπασαν οι εξής: 1η θέση Θοδωρής και Νικολέτα Αναγνώστου, 2η θέση Θέμης Ζουλιανίτης, 3η θέση Γκαραβέλα Αμαλία.

«Η Αστρονομία είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς και ταχύτατα εξελισσόμενους κλάδους της επιστήμης. Ανέκαθεν όχι μόνο επιστήμονες αλλά και απλοί άνθρωποι με ανήσυχο νου έδειχναν και εξακολουθούν να δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον για τα επιτεύγματα και τις προόδους αυτής της επιστήμης. Το Σύμπαν, το αντικείμενο μελέτης της Αστρονομίας, είναι ένας τεράστιος χώρος γεμάτος αντικείμενα και διαδικασίες που δεν έχουν αντίστοιχα στη Γη. Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά ενδιαφέρον και χρήσιμο για κάθε άνθρωπο και ιδιαίτερα για μαθητές που διαθέτουν πνεύμα διερευνητικό, να γνωρίσουν το φυσικό κόσμο που τους περιβάλλει και να γίνουν κοινωνοί του θαυμαστού κόσμου του Σύμπαντος.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια το Σχολείο μας διεξήγαγε έναν ενδοσχολικό διαγωνισμό με τίτλο «Ταξίδι στ’ άστρα». Σ΄ αυτό το διαγωνισμό συμμετείχαν εθελοντικά πολλοί μαθητές, οι οποίοι έδειξαν εξαιρετικό ενδιαφέρον και ζήλο. Με την καθοδήγηση του υπεύθυνου καθηγητή μας κ. Γιαννούλη διεξήχθησαν τέσσερις φάσεις του διαγωνισμού, ο οποίος ανέδειξε μόνο «νικητές», καθώς οι εμπειρίες και οι γνώσεις που αποκόμισαν οι διαγωνιζόμενοι ήταν πραγματικά συναρπαστικές και πρωτόγνωρες και δικαίωσαν τις προσδοκίες τις δικιές μας αλλά και του καθηγητή μας.

Ευελπιστούμε αυτή η προσπάθεια να επαναληφθεί και του χρόνου, για να δοθεί μια αντίστοιχη ευκαιρία για μάθηση και εμπειρία σε νέους μαθητές αλλά και σε παλιούς που «διψούν» να συμμετέχουν και πάλι».

Θοδωρής και Νικολέτα Αναγνώστου
Μαθητές της γ΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»

Φωτογραφίες

{gallery}diakriseis/thetikes-epistimes/astronomia/2010-2011{/gallery}