Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στα Εκπαιδευτήρια «Αθηνά»

Με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, το Σχολείο μας υλοποίησε μια σειρά δραστηριοτήτων τη Δευτέρα 25 και την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών της Α΄ Γυμνασίου. Η Ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών εορτάζεται από το 2001 στις 26 Σεπτεμβρίου και οργανώνεται από κοινού από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει κατορθώσει δε να ενώσει εκατομμύρια ανθρώπους από 45 χώρες.

Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη είναι πλούσια σε γλώσσες. Ο εορτασμός αυτής της πολυγλωσσίας ή αλλιώς της γλωσσικής πολυμορφίας, μέσα από διάφορες δραστηριότητες, προάγει την εκμάθηση των γλωσσών και ενισχύει την διαπολιτισμική κατανόηση μεταξύ μαθητών, πολιτών, λαών. Είναι μια ευκαιρία υπενθύμισης της ανάγκης διατήρησης της πολιτιστικής και γλωσσικής κληρονομιάς κάθε χώρας της Ευρώπης. Εξάλλου, η πολυγλωσσία είναι αυτό που κάνει την Ευρώπη μοναδική και συμβάλλει στον εξαιρετικό της πολιτιστικό πλούτο.

Στα πλαίσια αυτά εμείς οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ γυμνασίου με τη βοήθεια των καθηγητών των ξενόγλωσσων τμημάτων καθώς και του καθηγητή των καλλιτεχνικών συγκεντρωθήκαμε τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στο εργαστήριο καλλιτεχνικών, όπου αρχικά έγινε αναφορά στην σπουδαιότητα της Ημέρας. Στη συνέχεια, χωρισμένοι σε ομάδες και με την καθοδήγηση των καθηγητών μας, δημιουργήσαμε κατασκευές χειροτεχνίας με θέμα τις χώρες και τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την επόμενη μέρα, Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, μια ομάδα μαθητών της Α΄ Γυμνασίου εκφώνησε μια σύντομη ομιλία ενώπιον όλων των μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου για τη σημασία της ημέρας αυτής. Έπειτα, προσήλθαμε στην αίθουσα προβολών όπου ακολούθησε προβολή οπτικοακουστικού υλικού. Τέλος, συμμετείχαμε σε κουίζ γνώσεων και διαδραστικά παιχνίδια σχετικά με τις χώρες και τις γλώσσες της Ευρώπης. Ήταν μια ξεχωριστή μέρα για όλους μας, που μας έκανε να αντιληφθούμε την ιδιαιτερότητα της γλώσσας του κάθε λαού μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση αυτή προετοιμάστηκε με ιδιαίτερη επιμέλεια από τους καθηγητές του Σχολείου μας, που είναι: της Αγγλικής Γλώσσας η κα Πυρώτη Σταυρούλα, κα Λιακατή Λίνα, κα Κόσσυβα Βίβιαν, της Γαλλικής η κα Ατούν Τζίνα και της Γερμανικής ο κ. Ρίζος Ευάγγελος. Σημαντική ήταν η συμβολή στις κατασκευές του καθηγητή Μουσικής και Καλλιτεχνικών, του κ. Παπαϊωάννου Νίκου.

Aυγέρη Ναταλία και Καραγιάννη Ελισάβετ
Μαθήτριες της α’ Γυμνασίου

Φωτογραφίες

facebook contact