ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ‘’ΑΘΗΝΑ’’

Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου και ώρα 6:00μ.μ. τα «Εκπαιδευτήρια Αθηνά» πραγματοποίησαν, όπως κάθε χρόνο, εκδήλωση επαγγελματικού προσανατολισμού. Ομιλητής ήταν ο κ. Σπύρος Μιχαλούλης, σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού, συνιδιοκτήτης της εταιρείας “Orientum” και συγγραφέας του βιβλίου «Πάμε Πανεπιστήμιο 2018».

Η θέληση, η υπομονή, η επιμονή, οι στόχοι και τα κίνητρα αποτέλεσαν λέξεις-κλειδιά στη διάλεξη αυτή, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Μιχαλούλη, όλοι οι μαθητές οφείλουν να οπλιστούν με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, προκειμένου να πετύχουν, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του σχολικού βίου τους, αλλά και στη ζωή τους γενικότερα. Το πρόβλημα, όμως, όπως ανέφερε εντοπίζεται κυρίως στο γεγονός ότι οι σημερινοί μαθητές, όντας επιρρεπείς σε «πειρασμούς», όπως το internet και τα social media, έχουν την τάση να γίνονται αναβλητικοί και να μη διαβάζουν ουσιαστικά και συγκεντρωμένα, με αποτέλεσμα να μην προετοιμάζονται κατάλληλα για τα μαθήματα του σχολείου. Έτσι, όταν βλέπουν τις επιδόσεις τους να πέφτουν, αρχίζουν να μοιράζουν ευθύνες στους γονείς και τους καθηγητές, που τους αγχώνουν, που είναι πολύ πιεστικοί ή που είναι αδιάφοροι και δεν ασχολούνται μαζί τους όσο πρέπει. Ο κ. Μιχαλούλης, ωστόσο, τόνισε ότι για να επιτύχει ένας μαθητής τον στόχο του είναι ανάγκη να κατανοήσει ότι αυτός, ο ίδιος, έχει την ευθύνη για τις επιδόσεις του, τις επιλογές του και ό,τι τον αφορά. Εάν το καταφέρει αυτό και δουλέψει «σιωπηλά» και μεθοδικά, είναι «καταδικασμένος» να πετύχει.

Έπειτα, ο ομιλητής έκανε αναφορά στα κριτήρια, τα οποία πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του προκειμένου να αποφασίσει τι θα σπουδάσει και σ’ αυτά συμπεριέλαβε τα ταλέντα και τις κλίσεις του υποψηφίου, αλλά και τη ζήτηση του κάθε επαγγέλματος στην αγορά εργασίας. Επισήμανε, ακόμη, ότι, όσον αφορά στην επιλογή σχολής, ο υποψήφιος οφείλει να ενημερώνεται σχετικά με τα μαθήματα της σχολής που τον ενδιαφέρει, τα αντίστοιχα μεταπτυχιακά και τους πολλούς διαφορετικούς δρόμους - γιατί, πράγματι, υπάρχει πληθώρα επιλογών -, τους οποίους του παρέχει η κάθε σχολή και μπορεί να ακολουθήσει. Κατέληξε πως με τη σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση, αναμφισβήτητα, ο καθένας δύναται να βρει το επάγγελμα που του ταιριάζει, που συνάδει, δηλαδή, με τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο υποψήφιος πρέπει να αγαπάει αυτό που θα διαλέξει, να το βρίσκει ελκυστικό και η κρίση του να μην επηρεάζεται απ’ τους άλλους, ιδίως από τους γονείς. Εφόσον αυτός αισθάνεται «ολοκληρωμένος» με αυτό που διάλεξε να ακολουθήσει, θα το κάνει με όρεξη και μεράκι και, έτσι, η ζωή του θα αποκτήσει νόημα, ενώ ο ίδιος θα αισθάνεται ηθική ικανοποίηση και ευτυχία. «Γιατί το να είσαι ευτυχισμένος είναι πιο σημαντικό απ’ το να είσαι πετυχημένος.», ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον ομιλητή μας.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος με την παρουσίαση που πραγματοποίησε στη συνέχεια, μας κατατόπισε σχετικά μα την εισαγωγή των αποφοίτων Γενικού Λυκείου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με βάση το σύνολο των μορίων που απαιτούνται να συγκεντρώσουν, αναλογικά με τα περσινά δεδομένα των βάσεων. Μας ενημέρωσε, επίσης, σχετικά με τα δικαιώματα των αποφοίτων, ενώ παρέθεσε προτάσεις για διάφορες εναλλακτικές καριέρες. Η εκδήλωση έληξε με την παρουσίαση σχετικού οπτικοακουστικού υλικού κα με ερωτήσεις του κοινού, απευθυνόμενες στον ομιλητή, ο οποίος ήταν άκρως κατανοητός και αναλυτικός. Κλείνοντας, ο κ. Μιχαλούλης με τη διάλεξη αυτή συνέβαλε ώστε όλοι οι παρευρισκόμενοι να ενημερωθούμε ουσιαστικά για το εκπαιδευτικό σύστημα, την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο και, γενικότερα, την πορεία που θα ακολουθήσουμε εμείς οι μαθητές μετά τη λήξη της σχολικής μας ζωής. Μας παρακίνησε, ακόμη, να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε, μα, πάνω απ’ όλα, μας τόνισε να πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και να μην εγκαταλείπουμε την προσπάθεια, παρά τις δυσκολίες, για να διεκδικήσουμε αυτό που αξίζουμε, αφού, όπως είπε: «Ο καθένας από μας είναι πολύ καλύτερος απ’ αυτό που νομίζει ότι είναι και μπορεί να καταφέρει πολλά περισσότερα απ’ όσα πιστεύει.».

Παπαϊωάννου Βασιλική
Μαθήτρια της Α’ Λυκείου

Φωτογραφίες

facebook contact