Ημερίδα με θέμα: «Απώλειες και Σχολική Κοινότητα» στα Εκπαιδευτήρια «ΑΘΗΝΑ».

Τα Εκπαιδευτήρια «Αθηνά» διοργάνωσαν την Κυριακή 29 Μαΐου 2016 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων ημερίδα με θέμα: «Απώλειες και Σχολική Κοινότητα» με εισηγήτριες τη διευθύντρια του Συμβουλευτικού Κέντρου «ΜΕΡΙΜΝΑ» κα Ντίνα Τσελεπή και την ψυχολόγο του κέντρου κα Έλλη Μανατού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Μέριμνα» ίδρυσε το 1998 ένα Συμβουλευτικό Κέντρο για τη Στήριξη Παιδιών και Οικογενειών που Πενθούν στην Αθήνα, ενώ το 2013 λειτούργησε στη Θεσσαλονίκη ένα δεύτερο Συμβουλευτικό Κέντρο που εξυπηρετεί τις ανάγκες της Βορείου και Δυτικής Ελλάδας. Κύριος σκοπός αυτών των Συμβουλευτικών Κέντρων είναι η ψυχολογική στήριξη των παιδιών, εφήβων και των οικογενειών τους, όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο τους νοσεί από μια σοβαρή ασθένεια ή έχει πεθάνει. Αυτή η ψυχολογική στήριξη προσφέρεται εντελώς δωρεάν, είτε μέσω ατομικών συναντήσεων, είτε μέσω συμμετοχής σε ομάδες στήριξης για γονείς και ομάδες στήριξης για παιδιά.

Στα πλαίσια αυτά στόχος της ημερίδας του Σχολείου μας ήταν να ενημερωθούν γονείς και εκπαιδευτικοί γι’ αυτό το δύσκολο θέμα, τις «απώλειες» ανθρώπινων ζωών, που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένα παιδί στην εφηβική ηλικία μέσα στα πλαίσια του οικογενειακού ή του σχολικού περιβάλλοντος.

Αρχικά, η ψυχολόγος κα Έλλη Μανατού έκανε λόγο για το τι σημαίνει θρήνος στην εφηβική ηλικία και με ποιους τρόπους αυτός εκφράζεται. Επίσης, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ιδιαιτερότητα του κάθε παιδιού καθώς και στους μηχανισμούς αντιμετώπισης που οφείλουν να ακολουθούν γονείς και εκπαιδευτικοί, προκειμένου να ανταποκριθούν στον ουσιαστικό ρόλο που καλούνται να παίξουν, όταν υπάρχει μια «απώλεια» στο εγγύτερο περιβάλλον ενός παιδιού.

Στη συνέχεια η κα Ντίνα Τσελεπή πήρε το λόγο και μέσα από την παρουσίαση «σεναρίων» έθεσε προβληματισμούς για τους τρόπους στήριξης του μαθητή που θρηνεί την απώλεια μέλους της οικογένειάς του. Επιπλέον, αναφέρθηκε και σε μια άλλη δύσκολη περίπτωση, το σχεδιασμό διαχείρισης κρίσης μετά την απώλεια μέλους της σχολικής κοινότητας. Στο σημείο αυτό, έγινε αναφορά και στο τραγικό γεγονός που συνέβη το Σεπτέμβριο του 2004 στο πέταλο του Μαλιακού με το Λύκειο Φαρκαδόνας, όπου επτά μαθητές έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί τραυματίστηκαν σοβαρά. Σ’ αυτό η ίδια η κα Τσελεπή ήταν μια από τις ψυχολόγους που στήριξε τα παιδιά που είχαν βιώσει αυτή τη τραγική εμπειρία και επέζησαν, αλλά και τις οικογένειες που είτε είχαν παιδιά μέσα στο λεωφορείο είτε δυστυχώς «έχασαν» τα παιδιά τους.

Μετά από συζήτηση τόσο με τους παρευρισκόμενους γονείς όσο και με τους εκπαιδευτικούς, δόθηκαν κάποιες «στρατηγικές» που καλό είναι να ακολουθούνται, όταν υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπιστεί μια τόσο δύσκολη κατάσταση. Ακολούθησε διάλογος και ανταλλαγή προβληματισμών για όσα παρουσιάστηκαν στη ημερίδα από τις εισηγήτριες. Στο τέλος χορηγήθηκαν πιστοποιητικά παρακολούθησης σε όσους συμμετείχαν στην ημερίδα.

Φωτογραφίες

facebook contact