Στην Κρήτη το όμορφο νησί, κλειδί του παραδείσου …με τη Β΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»

Τι είναι η Κρήτη άραγε;
Κρήτη θα πει βουνοκορφές, λύρα και μαντινάδες,
ψιμηδευτές ακρογιαλιές και βραδινές καντάδες.
Κρήτη θα πει φιλότιμο, θάρρος, φιλοξενία,
τιμή, αγάπη, ανθρωπιά, έρωτας και φιλία…

Για αυτή την Κρήτη λοιπόν ξεκινήσαμε και εμείς την εκδρομή μας, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Πέμπτη 29 Μαρτίου μέχρι και την Μ. Τρίτη 3 Απριλίου. Αρχικός μας προορισμός το λιμάνι του Πειραιά με μια ενδιάμεση στάση στο Allu Fun Park, όπου τόσο μαθητές όσο και καθηγητές ξεπεράσαμε τους φόβους μας και δοκιμάσαμε τους εαυτούς μας στα διάφορα παιχνίδια αυξάνοντας την αδρεναλίνη. Περνώντας την νύχτα στο πλοίο, η ανυπομονησία μας αυξανόταν όλο και περισσότερο…

Η πρώτη μέρα περιλάμβανε την επίσκεψη μας στο <<Νησί>>, την γνωστή Σπιναλόγκα η οποία αποτέλεσε μέχρι και το 1952 το μοναδικό λεπροκομείο της χώρας μας. Περιδιαβαίνοντας τα ανθισμένα μονοπάτια του νησιού και παρατηρώντας το μαγευτικό τοπίο, προσπαθούσαμε να φανταστούμε την ζωή των <<στιγματισμένων>> κατοίκων τότε. Σειρά είχε μια μικρή αλλά ταυτόχρονα αναζωογονητική στάση στον γραφικό Άγιο Νικόλαο, πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου. Μετά την σύντομη ξεκούραση κατευθυνθήκαμε προς το Ηράκλειο. Πρώτη στάση το Cretaquarium, σύγχρονο ενυδρείο του Ηρακλείου, μία μικρογραφία της Μεσογείου θάλασσας που συντηρεί θαυμαστή βιοποικιλότητα. Όλοι μας ανακαλύψαμε και θαυμάσαμε διάφορα θαλάσσια είδη, όπως καρχαρίες, θαλάσσιες χελώνες και τους πρωταγωνιστές της ταινίας <<Ψάχνοντας τον Νέμο>>. Έπειτα φτάσαμε στο ξενοδοχείο για χαλάρωση και προετοιμασία για την βραδινή έξοδο.

Η δεύτερη μέρα περιλάμβανε αναχώρηση και ξενάγηση στην Κνωσό και συγκεκριμένα στο μεγαλύτερο ανάκτορο του Μινωικού Πολιτισμού και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, όπου είχαμε την ευκαιρία να πληροφορηθούμε για την ζωή των Μινωιτών και να έρθουμε σε επαφή με σημαντικά επιτεύγματα του συγκεκριμένου πολιτισμού, όπως ο δίσκος της Φαιστού, η τοιχογραφία των Ταυροκαθαψίων κλπ. Επόμενος σταθμός ο τάφος του μυθιστοριογράφου, ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, όπου αποτυπώνεται η φράση του <<Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι λεύτερος>>, που συμπυκνώνει την κοσμοθεωρία του. Στη συνέχεια μας δόθηκε ελεύθερος χρόνος να ανακαλύψουμε οι ίδιοι την πόλη του Ηρακλείου και η μέρα ολοκληρώθηκε με μια κρητική βραδιά που περιλάμβανε παραδοσιακό φαγητό, τραγούδι, κέφι και χορό.

Την Κυριακή αφήνοντας το Ηράκλειο κατευθυνθήκαμε προς την Μονή Αρκαδίου και συγκεκριμένα την κρύπτη όπου υπάρχει η εξής επιγραφή: <<Αυτή η φλόγα παναψε μέσα εδώ στην κρύπτη και απακρου σ άκρο φώτισε τη δοξασμένη Κρήτη ήτονε φλόγα του Θεού μέσα εις την οποία Κρήτες ολοκαυτώθησαν για την ελευθερία>>…ενώ στην συνέχεια το Ρέθυμνο με τα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης και το ενετικό λιμάνι κατάφερε να μας μαγέψει και να μας εντυπωσιάσει. Απολαμβάνοντας τον αναζωογονητικό κρητικό αέρα και τον λαμπερό ήλιο ήμασταν έτοιμοι να αναχωρήσουμε για τα ξακουστά Χανιά και να ξεκουραστούμε με μια βραδινή βόλτα.

Η τελευταία μέρα ήταν αφιερωμένη στην επίσκεψη αφενός στους τάφους των Βενιζέλων, οι οποίοι βρίσκονται σε τοποθεσία με πανοραμική θέα της πόλης των Χανίων και αφετέρου στο Γερμανικό Στρατιωτικό νεκροταφείο Μάλεμε, όπου αναπαύονται χιλιάδες Γερμανοί στρατιώτες από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακολούθησε ελεύθερος χρόνος στα Χανιά με το χαρακτηριστικό λιμάνι και τον επιβλητικό φάρο και γεύμα στις ψαροταβέρνες δίπλα στην θάλασσα. Δυστυχώς όμως <<τα όμορφα πράγματα τελειώνουν γρήγορα>> αλλά οι αναμνήσεις ευτυχώς μένουν. Μαθητές και καθηγητές επιβιβαστήκαμε στο πλοίο με θλίψη που θα αποχωριζόμασταν τόσο γρήγορα την λεβεντογέννα Κρήτη, παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής. Φτάνοντας στα Τρίκαλα ήμασταν σίγουροι ότι κανένας μας δεν θα ξεχνούσε την ωραιότερη εκδρομή στα μέχρι τώρα σχολικά μας χρόνια στην μεγαλόνησο. Βέβαια σημαντικός παράγοντας επιτυχίας της εκδρομής ήταν οι συνοδοί-καθηγητές μας κ. Αλεξανδρής Γιώργος, κα Μπάρδα Κέλλυ, κα Νταμπαλή Πόπη και κ. Μόρφος Δημήτρης.

Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό που αξίζει στην ζωή είναι τα όνειρα και τα ταξίδια...

Ζουλιανίτη Ροδάνθη, Μπαρτζιώκα Στέλλα
Mαθήτριες της B΄Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»

Φωτογραφίες

facebook contact