Θερινά στην Αγγλία 2012-2013, Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Εκπαιδευτήρια Αθηνά, Γυμνάσιο Λύκειο, Ιδιωτικά σχολεία, Τρίκαλα

Επίσκεψη στο Βρετανικό Μουσείο

Στις 01/07/14 το Σχολείο μου οργάνωσε εκπαιδευτική εκδρομή με προορισμό την χώρα Αγγλία. Μετά την άφιξη μας στο Πανεπιστήμιο που θα μέναμε, οι καθηγητές μας μάς ενημέρωσαν για το πρόγραμμα που θα έπρεπε να ακολουθήσουμε. Μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνονταν και η επίσκεψη μας στο Βρετανικό Μουσείο. Την ημέρα που είχε προγραμματιστεί η επίσκεψη, μόλις φτάσαμε στο χώρο του Μουσείου, αντικρίσαμε ένα μεγάλο κτίριο που αποτελούνταν από πολλά ενωμένα τμήματα, που έμοιαζαν με τον Παρθενώνα. Προς στιγμήν ένιωσα πως βρισκόμουν σε έναν αρχαίο ελληνικό τόπο. Μόλις εισήλθαμε στο μουσείο, βρεθήκαμε σε έναν μεγάλο φωτεινό χώρο, όπου υπήρχαν διάφορα εκθέματα. Οι χώροι που επισκεφθήκαμε περιείχαν μόνο ελληνικά αγάλματα, κίονες, αγγεία, την Καρυάτιδα καθώς και τα Ελγίνεια Μάρμαρα του Παρθενώνα. Πραγματικά, είχαμε εντυπωσιαστεί από αυτά που είδαμε. Ένιωσα θαυμασμό και λύπη καθώς όλα αυτά έπρεπε να βρίσκονται στην Ελλάδα. Η επίσκεψη μας εκεί ήταν μια μοναδική εμπειρία για όλους μας, που θα μας συνοδεύσει σε όλη μας την ζωή .

Λευτέρης Σόγιας
μαθητής της α΄ γυμνασίου

Μία μέρα στο μαγευτικό Cambridge

Μπορεί το κέντρο του Λονδίνου να μας εντυπωσίασε με τα μουσεία και τα αξιοθέατά του, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμέναμε την εκδρομή μας στην πανεπιστημιούπολη του Cambridge. Έτσι, αφιερώσαμε μία μέρα του ταξιδιού μας, για να κατευθυνθούμε οδικώς 80 χλμ. βόρεια του Λονδίνου, σε μια καταπράσινη περιοχή, στο Cambridge. Η πόλη, χτισμένη στις όχθες του ποταμού Cam, από όπου πήρε και την ονομασία της, περιβάλλεται από πολλά μικρότερα γραφικά χωριουδάκια. Μόλις φτάσαμε στο κέντρο της και αρχίσαμε την περιήγηση, αισθανθήκαμε ότι βρισκόμασταν σε κάποια άλλη εποχή και ζούσαμε ένα παραμύθι. Το Cambridge, ένα από τα σπουδαιότερα ιστορικά και πνευματικά ( έχει 31 Πανεπιστήμια ) κέντρα της Αγγλίας, έχει ιδιαίτερα επιβλητικά ιστορικά μνημεία. Διασχίζοντας έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους του, την King’s Parade, θαυμάσαμε το King’s College με το κομψό γοτθικό παρεκκλήσι του, το Queen’s College και το Christ’s College. Τα κτίσματα έμοιαζαν με κάστρα μεσαιωνικά, σε μετέφεραν σε άλλη εποχή και νόμιζες ότι θα παρουσιαστούν άξαφνα μπροστά σου ιππότες ή ο Harry Potter με την παρέα του, όπως ακριβώς παρουσιάζονται στις κινηματογραφικές ταινίες. Στη συνέχεια, η λιθόστρωτη και γραφική Trinity street μας οδηγούσε σε ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου, το Trinity, στο οποίο δίδαξε ο Ισαάκ Νεύτων. Όλα τα Πανεπιστήμια, με τους φύλακες, την ομορφιά του χώρου, το πρωτόκολλο στην εμφάνιση φοιτητών και καθηγητών, μαρτυρούσαν την αυστηρή αγγλική πανεπιστημιακή πειθαρχία.

Αυτό που μας προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η καθαριότητα των χώρων αυτών, οι καταπράσινες περιποιημένες αυλές τους, η ηρεμία και γαλήνη που απέπνεαν, καθώς και τα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτίσματα. Στενά λιθόστρωτα δρομάκια μας οδηγούσαν σε βιβλιοπωλεία, καφέ , σε εμπορικά κέντρα. Ιδιαίτερα όμορφο ήταν και το μέρος του ποταμού όπου σταθμεύουν τις βάρκες τους ή κάνουν βαρκάδα οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς και τα πάρκα, όπου μικροί και μεγάλοι έκαναν πικ- νικ παίζοντας ή διαβάζοντας. Πλήρεις από εντυπώσεις και συναισθήματα πήραμε το δρόμο της επιστροφής, ευχόμενοι να μπορέσουμε κάποια στιγμή να ξαναεπισκεφτούμε το γοητευτικό αυτό μέρος είτε ως ταξιδιώτες είτε ως φοιτητές.

Λώλας Δημήτρης
μαθητής της α΄ γυμνασίου

Φωτογραφίες

facebook contact